Це вже інша нація, вони інакше говорять, інакше думають – тато 8-річного волонтера з Олександрівки

, КП

17430Сьогодні в Україні відзначають День Незалежності, учора відзначали День Державного прапора. Синьо-жовтого стяга, який українські воїни повертають на окуповані Росією території України. Раніше у ці святкові і значущі дні на Кіровоградщині влаштовували урочисті походи, патріотичні заходи та акції. Цьогоріч їх скасували. Через повномасштабну війну, задля безпеки людей.

Понад півтора роки сусідня країна активно намагається відібрати незалежність України. І намагалася зробити це значно раніше. Але за весь час іншої відповіді, ніж напрямку руху за рускім кораблем не отримує. Бо для українського народу День Незалежності – це не формальність, не чергове свято у календарі, це день, який відображає суть нації. Вільна, вольова, яка не потребує зовнішніх вказівок і наказів. Бо тільки незалежна нація може виходити на мітинги, влаштовувати революції, поважити себе, підтримувати одне одного…

Сьогодні у народу одна мета – збереження незалежності та перемога України! Заради цього всі в єднанні. Найкращі захисники і захисниці воюють за Україну, найкращі логісти доставляють необхідне, найкращі лікарі лікують, найкращі вчителі вчать… найкращі люди – волонтерять і донатять на благодійні збори: від дорослого до дитини.

Богдану Будженку із селища Олександрівка – 8 років. Він на потреби ЗСУ передав уже кілька десятків тисяч гривень. Ці кошти заробив самостійно. За свої вчинки вже навіть має медаль від бойового формування.

17426ХОЧУ, ЩОБ МИ ВИГРАЛИ У ВІЙНІ
Богдан ходить на кілька секцій, любить уроки фізкультури і кататися з товаришами на велосипеді. Та між цим знаходить час на інше важливе заняття – збір коштів для військових. На цю ідею його наштовхнув тато-волонтер.

– Я його запитав: «Бодь, хочеш допомогти?». Він відповів: «Так, хочу»… З цього все почалося. Спочатку ми нарвали у бабусі абрикос та інших сезонних плодів і син продавав це. Здається, за пів години у нього все розкупили, а також просто гроші клали у кошик. Він зібрав більше 20 000 гривень, за які ми купили 10 ремінно-плечових систем, які відвезли військовим у Бахмуті, – розповідає тато Богдана – Олександр, волонтер громадської організації «Справед­ливість – наш вибір».

Потім продавав пиріжки, які бабуся напекла.

– Ще я співав пісні на вулиці. І зараз час від часу теж це роблю. Трохи складно. Але я хочу, щоб ми виграли у війні, щоб наша країна була вільною і незалежною. День Незалежності, думаю, можна сказати, що це день вільності, свободи. Тобто ми вільні, ми незалежна від якоїсь іншої держави країна. Тому що зараз росіянці (так Богдан називає росіян – «КП»), хочуть нав’язати нам свої ідеї, вбити дуже багато людей, а ми не піддаємося, – говорить «КП» 8-річний хлопчик.

17427Потім він збирав на квадрокоптер, а також на шини для 4-ї танкової бригади. Саме вони відзначили хлопчика своєю медаллю.

– Тижні два не розлучався з нею, показував сусідам, родичам, знайомим, – посміхається батько Богдана. – Звичайно, і приміряв. Але він не ходить із нею просто так, береже. Вона у нього у футлярчику стоїть. Кімната також обвішана прапорами, у тому числі і від 4-ї танкової, з підписами.

На потреби ЗСУ Богдан віддає і власні кошти.

– Якщо мені подарували кош­ти чи просто так дали, я їх кладу у скриньки для зборів грошей. Мені не шкода, – каже юний волонтер.

Тато додає, син готовий віддати останнє зі своєї скарбнички.

– Він у такому віці, що приховати свої емоції не виходить. Якщо він радіє, то радіє, якщо засмучений, то теж одразу це зрозуміло. По його вчинках видно, що він зовсім не шкодує, коли віддає навіть власні заощадження. Буває, чує мою розмову, коли я кажу, що нам на якісь потреби ЗСУ не вистачає грошей. То одразу біжить перераховувати гроші у своєму гаманці, а потім повертається і каже, «тату, я можу дати тобі гроші, стільки-то і стільки. Щоб ти не шукав», – розповідає Олександр.
 
17428ЦЕ ВЖЕ ІНША НАЦІЯ
Чоловік вважає, у прагненні сина допомагати важливо не змушувати до цього і давати час на перепочинок.

– Головне – направити на правильний шлях. Йому подобається співати, виконує пісні улюбленого артиста – «Козака Сіромахи». Додаткова мотивація для нього, коли люди хвалять. То він починає: «А я ще цю пісню можу заспівати, я таку пісню знаю», – посміхається батько Богданчика. – Але у жодному разі я не хочу змушувати його це робити. Якщо у нього є час і бажання – будь ласка. Він співає біля мого магазину. Ні, то нехай катається з хлопцями на велосипеді.

Однак чоловік відзначає, що сучасні діти дуже свідомі.

– Вони народилися і дорослішають при війні. Діти бачать, що до багатьох сімей вже прийшло горе… Ця нація вже буде не така, як при нас. Це вже буде інша нація. І в ній головне правильні цінності указати і правильне направлення дати. Хоча, нині дуже багато дітей самі бачать це направлення, бачать що є що і хто є хто. Вони інакше думають, інакше говорять. Богданчик, наприклад, мимохідь побачивши новину якусь, уточнює, «а це чиї – це наші? Ворог відступає – це добре». Ось такі слова у нього. А ще я, буває, можу сказати «спасібо» чи «здрастє». Богдан каже «дякую», «добрий день». То завдяки йому і я починаю виправляти себе, треба сказати «дякую», наприклад, – говорить Олександр.

 УСІ ДОНАТИ ВАЖЛИВІ
Богдан – наймолодший учасник громадської організації «Справедливість – наш вибір». Та попри це, приносить чимало користі, а кожен його внесок – вагомий.

17429– Усі донати кожної люди – важливі. Адже це війна. Для фронту великі витрати і великі потреби. Там машини, наприклад, не служать роками, а потребують частої заміни і ремонту. Наприклад, ремонт однієї нам обійшовся у 25 000 гривень. А таких машин не одна і не дві. Для фронту їх купують не нові і вони, звичайно, потребують ремонту. Є і сезонні потреби. Зараз люди стали більш пасивними у допомозі. А гроші потрібні постійно. От учора (22 серпня – «КП») ми повернулися з відрядження – возили машину військовим у Харківській області. Зараз є запит від бійців на херсонському напрямку. Просять води, засоби гігієни і дрони-камікадзе. То будемо збирати на ці потреби, – каже волонтер.

Про кожні збір та відправлення громадська організація звітує у соцмережах – фото, відео та вказує кому передали.

Якщо ви бажаєте підтримати ГО «Справедливість – наш вибір», то можете перерахувати кошти за реквізитами:

Найменування одержувача: ГО СПРАВЕДЛИВІСТЬ-НАШ ВИБІР
Код одержувача (ЄДРПОУ): 39216053
Назва банку: АТ КБ «ПриватБанк»
IBAN (розрахунковий рахунок): UA743052990000026005025108316

Текст: Наталка Маринець
Фото: надані Олександром Будженком
e-max.it: your social media marketing partner