Кабмін затвердив перспективний план Кіровоградщини, не врахувавши пропозицій

,

10365Кабмін затвердив Перспективний план Кіровоградської області. Ним передбачено створення 48 об’єднаних територіальних громад на території Кіровоградщини. Більшість пропозицій, які подавали громади з облдержадміністрацією, уряд врахував, але затвердив план, за яким кілька громад або знищуються зовсім, або переформатовуються проти волі людей. Зокрема, саме так розривається Приютівська громада. Незгодні з таким рішенням громади відстоюватимуть свою цілісність у суді. 

 

Під час затвердження документу Кабінет міністрів України за результатами узгоджувальної процедури не врахував три пропозиції, запропонованих Кіровоградським регіональним відділенням Асоціації міст України.


– Так, у Новоархангельському районі пропонували створення трьох ОТГ (Новоархангельської, Надлацької та Підвисоцької), натомість затвердили об’єднання в форматі «один район – одна громада». У такому ж форматі затвердили Новомиргородську громаду, замість запропонованих Асоціацією трьох ОТГ на території району, – зазначає консультант із правових питань Кіровоградського регіонального відділення Асоціації міст України Вікторія Нижник.


Не підтримав КМУ і пропозицію передбачити Микільську територіальну громаду у складі Світловодської міської ОТГ. Натомість у Світловодському районі передбачає Великоандрусівську ОТГ у складі Великоандрусівської, Глинської, Григорівської, Захарівської, Іванівської, Подорожненської, Федірківської сільських рад та Світловодську громаду, до складу якої увійдуть території Світловодської, Власівської, Великоскелівської, Миронівської, Озерської та Павлівської рад.
За пропозицією АМУ, в Бобринецькому районі, відповідно до документу, планується три ОТГ: Бобринецька, Витязівська, Кетрисанівська.


У Гайворонському районі, за наполяганням АМУ затверджено дві ОТГ: Гайворонська та Заваллівська.


У Голованіському районі – три ОТГ: Голованівська, Побузька та Перегонівська.


Голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, очільник Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний категорично не згодний із тим, що розривають кілька цілком спроможних громад, які можуть самостійно існувати.


– Якщо держава дала можливість добровільно об’єднатися, то не можна порушувати цей принцип. Не можна змінювати правила гри, коли процес вже запущений. У громадах, які добровільно об’єдналися, уже пройшли вибори, держава на них витратила кошти, вони вже будують свою інфраструктуру, а їх беруть і розривають. Це просто вбиває віру у людей у демократію і децентралізацію. Такі речі, як зробили з Приютівською громадою, робити не можна. Як від громади відірвати сільську раду, якої юридично вже не існує? Як розірвати живий організм? По більшості пропозицій, які ми подавали, до нас прислухалися, але 127 громад в Україні знищують, у Кіровоградській області чотири громади зникає. Незгодні з таким рішенням громади подаватимуть позови до суду. Поки остаточне рішення не прийняте Верховною Радою, є час поправити ті речі, які «вбивають» віру людей у добровільність об’єднання, можливість здійснювати реальне місцеве самоврядування! Асоціація ОТГ неодноразово зверталася до Президента, Прем’єр-Міністра та Верховної Ради: існуючі спроможні громади можуть бути приєднані до інших лише за їхньої згоди! Без сильного місцевого самоврядування Україна не відбудеться! – зазначив у коментарі «КП» Олександр Корінний.


Нагадаємо, у Приютівської громади «анексували» вісім сіл, які входили до Головківської та Ізмайлівської сільських рад. Приєднають їх до Олександрії, що стало новиною для голови громади Андрія Коломійцева, оскільки раніше таких обговорень не було.

текст: Любов Попович

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner