Військовополонених з Кіровоградщини звільнили. Але заборонили спілкуватися з пресою?

,

Понад два десятки українських військових, двоє яких із Кіровоградщини, що понад місяць були у полоні в бойовиків, звільнили. Хлопців обміняли на сепаратистів. Однак цю інформацію влада засекретила, запевняючи, що не йде на переговори з терористами. Більше того, по поверненню солдатам заборонили спілкуватися з пресою, повідомили «КП» рідні вояків.

Обмін відбувся ­14 ­серпня. Наразі хлопці вдома. Спілкуватися з журналістами навідріз відмовляються. Рідні пояснюють: інтерв’ю заборонило давати командування.

– Сказали хлопцям не давати ніяких інтерв’ю, нічого не розповідати, щоб інформація не потрапила у ЗМІ, – зазначила у телефонній розмові з «КП» родичка одного зі звільнених, додавши, що їм через десять днів сказали з’явитися в Адміністрації Президента.

Нагадаємо, наприкінці липня рідні військовополонених пікетували АПУ. Вони вимагали у Глави держави негайно визволити солдатів – провести обмін, як того хотіли бойовики. Люди розповідали, що попри готову для здійснення обміну базу, процес чомусь затягувався…

«КП» вдалося знайти відео, на якому відзнятий процес обміну наших полонених на сепаратистів. Попри те, що його виклали ДНРівці і закадрові коментарі абсолютно проросійські, видно, що гарантом обміну і провайдером виступила міжнародна організація ОБСЄ.

Українських військових посадили до мікроавтобуса і відвезли на місце обміну. Де саме він проходив – не вказується. З відео видно лише, що це траса. З обох боків відпускали полонених по одному, за списком. Наші хлопці помітно виснажені. Один із бойовиків на камеру запитував про умови утримання. Українці не скаржилися…

Рідні солдатів щасливі, що ті повернулися живими. Кажуть, недоспані ночі, постійний стрес і хвилювання уже позаду.

До речі, після звільнення наших військових з ними зустрівся Президент Петро Порошенко.

– 25 українців нам вдалося визволити з полону. Вдалося повернути додому живими. Я дуже цьому радий. У цьому були задіяні дуже багато людей, багато країн, дуже добре, що у нас є перший результат, – заявив Глава держави і запевнив, що робитиме все, аби зберегти життя українських солдатів і мирних громадян.

– Попри втрати і горе, ми сильні і горді, коли маємо військових, для яких честь, гідність, Україна – не просто слова, а життя, – наголосив Президент.

Він нагадав, що в полоні терористів нині знаходиться понад сотня людей.

– Ми в жодному разі не припинимо боротьбу за звільнення наших громадян, бо кожен з них є українцем і кожен з них має бути вільним, – підкреслив Президент. – Ми обов’язково переможемо. Бо ми – українці, ми – разом, і правда – з нами! Ми нікому не хочемо зла, але ми сильні і навчилися воювати. Ми навчилися боронити свою державу. Ми її дуже любимо і нікому нашу Україну не віддамо!
e-max.it: your social media marketing partner