У Кропивницькому відкрили виставку рушників (ФОТО)

,

08230У Кропивницькому у відділі краєзнавства наукової бібліотеки імені Чижевського відкрили виставку «Рушникові доріжки» майстринь клубу народних ремесел «Ниточка» Зінаїди Андріяшевської та Людмили Соколової сьогодні, 27 червня, пише CBN.

У відділі краєзнавства можна побачити 19 рушників майстринь, які вони створювали у різні роки, та великий клубний рушник, на якому візерунки вишивали 16 вишивальниць і один вишивальник.

Щоб вишити один рушник, майстрині може знадобитися до дев’яти місяців. Як зізналася Зінаїда Андріяшевська, вдень треба поратися по господарству, допомагати дітям та онукам, а вечір і ніч – саме час для вишивки.

На своїх рушниках вона вишиває історію власної родини, ділиться враженнями від поезії, розказує про Кіровоградщину та рідне місто. Кожний рушник має свій зміст, зазначає майстриня.

У 2014 році вона вишила на рушнику берегиню. В її руках квіти – символи життя.

– Вона нам усім дарує життя й оберігає нас. А рушник сам по собі самий найкращий оберіг, а вже потім прикраса чи дарунок, – розповіла Зінаїда Андріяшевська.

Людмила Соколова вишиває з дитинства. На її рушниках – хліб і жито, сім’я, любов, щастя, весілля, квітуча Україна і Кіровоградщина. Вишиває на рушниках майстриня візерунки, які притаманні нашій області.

Більше ста майстринь об’єдналися в гурток «Ниточка». Збираються вони щосуботи у відділі краєзнавства обласної наукової бібліотеки. Похваляються роботами, обговорюють техніки вишивки, в’язання, прядіння, проводять майстер-класи. Майстрині ведуть активне культурне життя, беруть участь у багатьох заходах у Кропивницькому, подорожують. Дуже дружать з кропивницькими поетесами, що входять до творчого об’єднання «Парус».

 

08227

08228

08229

08231

e-max.it: your social media marketing partner