Голова ОДА доручив створити у колишньому Нацбанку в Кропивницькому мистецький простір

,

07835Голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко доручив створити культурно-історичний центр у приміщенні колишнього регіонального відділення Нацбанку, що по вулиці Великій Перспективній у Кропивницькому.

У нині порожнє приміщення в центрі міста мають переїхати частини експозицій різних музеїв, яким не вистачає місця. Доступ також матимуть бібліотеки і творчі спілки.

Це приміщення збудували більше сотні років тому. Зводили його спеціально для фінансової установи. Архітектори вважають цю будівлю однією з найгарніших у місті. Протягом своєї історії приміщення належало кільком поколінням банкірів. До 2017 року в ньому розміщувалося відділення Нацбанку. Його ліквідували, відтак приміщення звільнилося. У 2018 році його передали департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації.

– Приміщення є об’єктом культурної спадщини, – сказала директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська. – Воно дійсно відповідає всім тим вимогам для того щоб можна було проводити тут великі виставкові заходи можна було проводити тут конференції зустрічі якихось почесних делегацій зрозуміло ми думали про те що тут можна проводити навіть бали.

Двоповерхова будівля має дві тисячі квадратів, триповерхова будівля поруч – тисячу квадратів. Наразі фахівці відпрацьовують технічну документацію, щоб розпочати ремонтні та санітарні роботи, встановлення протипожежної та охоронної безпеки.

– На сьогодні виконуємо завдання голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка – працюємо над проектно-кошторисною документацією, щоб почати приводити приміщення до ладу, – додала Валентина Животовська.

 

07830 07838


Питання про розширення своїх площ порушували чи не всі музеї обласного центру. Не вистачає місця для експозицій краєзнавчому музею. Художній теж розміщує виставки прямо на сходинках музею. Нема де зберігати й фондові зібрання. Обласний художній музей уже взяв в оренду підвальне приміщення і частину другого поверху.

– Це найболючіше питання, яке має художній музей на сьогодні. Бо з часу відкриття музею для відвідувачів колекція збільшилася більше, ніж у шість разів. У це приміщення ми вже перенесли шість тисяч експонатів – це скульптури, архівно-документальна група, яким не загрожує чинний температурно-вологісний режим, – зазначила директор обласного художнього музею Тетяна Ткаченко-Суханова.

 

07834 07833


Це приміщення має стати публічним мистецьким простором, подібним до київського «Мистецького арсеналу», і працювати на благо жителів міста, переконаний голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

– Це унікальне історичне приміщення не повинно бути кабінетами для чиновників. Це має бути приміщенням, де творчі спілки і митці матимуть можливість демонструвати духовність. Сьогодні великий запит на духовність, сьогодні великий запит на мистецтво, тому ми хочемо об’єднати запит суспільства і ті можливості, які сьогодні має влада, – зауважив очільник області.

Перших відвідувачів мистецький простір зможе прийняти після ремонту приміщення і створення умов для експозицій.

 

07839 07831

 

07837

 

e-max.it: your social media marketing partner