У Кропивницькому трьох вихованців дитсадка госпіталізували через отруєння
В обласному центрі трьох вихованців дошкільного навчального закладу «Супутник» госпіталізували до інфекційного відділення лікарні з симптомами гострої кишкової інфекції, повідомляють у Держпродспоживслужбі області.
Зокрема у двох дітей попередньо діагностували гострий гастроентероколіт, ще в однієї – ротавірусну інфекцію. Крім цього, за медичною допомогою зверталося ще троє дітей з тієї групи.
Працівники Держпродспоживслужби області провели санітарно-епідеміологічне обстеження дошкільного навчального закладу. Також обстежили контактних осіб, змиви з обладнання харчоблоку і предметів побуту, питну воду, добові проби готових страв.
За результатами перевірки з’ясували, що група перевантажена, ліжок недостатньо, до того ж на частині з них відсутні індивідуальні покривала, не дотримуються погодженого з Держпродспоживслужбою меню, наявні порушення при постачанні й зберіганні харчових продуктів тощо.
У дев’яти контактних дітей групи й одного вихователя виявили антиген ротавірусу, також у двох працівників цієї ж групи виявили патогенний стафілокок.
В одній готовій страві, а саме супі ячмінному, виявили бактерії групи кишкової палички, в двох інших стравах – картопляному пюре і м’ясному битку– загальну мікробну забрудненість, у змивах з обладнання, інвентарю на харчоблоці виявили патогенний стафілокок і бактерії групи кишкової палички.
Наразі дослідження тривають.
У закладі проводять протиепідемічні і профілактичні заходи з локалізації та ліквідації спалаху. Із 16 по 19 травня у групі призупинили навчально-виховний процес. Хворі і контактні діти, у яких виявили антиген ротавірусу, перебувають на лікуванні, вихователь відсторонений від роботи і також лікується.
За виявлені порушення вимог санітарного законодавства на керівника закладу склали протокол про адміністративне правопорушення. Наразі встановлюють осіб, які допустили порушення в технології приготування страв у дошкільному навчальному закладі, та відповідальних за незадовільний санітарний стан харчоблоку, групового осередку, недостатню обробку виробничого інвентарю, столового посуду для притягнення їх до відповідальності.