У Кропивницькому навчали мистецтву витинанок

,

06999Відома на Кіровоградщині майстриня Ольга Коломієць навчала майбутніх дизайнерів витинанковому мистецтву. Працювали над утіленням авторського ескізу «Козак Мамай».

Калька, білий і кольоровий папір, клей і канцелярський ніж – основа виготовлення витинанки. Головне в роботі – терпіння. Спочатку образ малюють на папері, далі наносять на прозору кальку. Виділяють фрагменти для вирізання. Ще трохи зусиль і робота готова.

– Витинанка має свою значну історію. Техніка бере початок у Китаї. Але я думаю, якшо робити таких наших козаків Мамаїв, то це наша історія, яку ми залишимо тут, – розповідає Ольга Коломієць.

Майстер-клас мисткиня влаштувала днями в художньо-меморіальному музеї імені Осмьоркіна у Кропивницькому. Там завжди раді таким заходам. Особливо підтримують сучасне українське мистецтво.

– Захід незвичайний тим, що він проходить саме під час експонування персональної виставки Ольги Коломієць, – зауважує директор художньо-меморіального музею Віта Чернова.

Навчитися створювати витинанки прийшли студенти-дизайнери. Зізнаються, такий досвід цікавий і корисний.

– Мені надзвичайно цікава така техніка, – зізнається студент Родіон Назарчук.

Готову витинанку фіксують на основу. Майбутній дизайнер Марина Захарець каже, вже думає над наступною роботою.

– Наступного разу це напевно будуть якісь квіти. А далі, якщо розвиватиму вміння, буде ліс, щось чарівне і незвичайне, – додає студентка.

Сама ж майстриня констатує: витинати – просто, і радіє, що її техніка зацікавила молодь.

 

текст: Лара Гуріна

фото CBN

e-max.it: your social media marketing partner