На Кіровоградщині вперше з літаків розкидають вакцину проти сказу (ФОТО)

,

05680На Кіровоградщині стартувала кампанія вакцинації диких тварин сьогодні, 19 жовтня. Організувала її Держпродспоживслужба області у звязку з підвищенням кількості хворих на сказ тварин.

Для розкидання брикетів залучили три літаки АН-2. Оброблятимуть лише ліси, поля та угіддя, де водяться дикі тварини. Населені пункти і водні об’єкти оминатимуть. Усього закуплено 369 тисяч доз вакцин вітчизняного виробництва. На це витратили 15 мільйонів гривень.

У літаку стоїть спеціальна машина, обладнана GPS-навігатором. Він вираховує, куди саме впаде вакцина і фіксує кількість скинутих брикетів. На один квадратний кілометр – 20 доз. Швидкість викидання приманок регулюється автоматично.

– Це поживна принада, яка складається із атрактивних компонентів. Їх там багато входить у склад, саме вони приваблюють запахом диких тварин. Для них це дуже смачний брикет, – розповідає директор підприємства «Укрветпромпостач» Ярослав Шарай. – Тварина прокушує цей брикетик, прокушує блістер із антигеном, достатньо декілька краплин, щоб тварина отримала ін’єкцію.

Ліки, запевняють спеціалісти, безпечні не тільки для людей, а й для домашніх тварин. Основні переносники сказу – лисиці. Втім вони можуть передавати хворобу домашнім котам і собакам. Таким чином захворювання розповсюджується.

За статистикою, на Кіровоградщині за рік вдвічі збільшилася кількість хворих на сказ тварин. Відтак область уперше за останні роки отримала від держави кошти на проведення вакцинації авіаційним методом.

– Ця процедура є дуже важливою для нашої області, оскільки за останні декілька років, на жаль, дуже погіршилася ситуація з захворюваністю тварин на сказ, – наголошує речниця Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Наталія Шевченко. – За дев’ять місяців цього року в Кіровоградській області зареєстровано 108 випадків сказу серед тварин у 70 населених пунктах. Найбільше випадків реєструється в Знам’янському, Кіровоградському та Долинському районах.

 

05679

05677

05678

05676

e-max.it: your social media marketing partner