У Кропивницький надійшла перша партія вакцин проти грипу

,

05635Перша партія вакцин проти грипу «Ваксігрип» та GC-Flu надійшла до кількох аптечних мереж Кропивницького у п’ятницю, 12 жовтня. Про це повідомила лікар-педіатр комунального закладу «Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» №10 Олена Дзюба, пише CBN.

За її словами, цього року очікується три штами грипу – А (H1N1) (Мічиган), А (H2N3) (Сингапур) та В (Колорадо).

– «Мічиган» уже був у нас 2009 року, але зараз вже є вакцина проти нього, – розповіла Дзюба. – Цей тип грипу переносять не лише люди, а й коні, свині та птахи. Основна його небезпека в тому, що дуже швидко розвиваються ускладнення, на другий-третій день вже може розвитися пневмонія. Штам грипу типу В – менш агресивний.

Найдієвішим засобом профілактики грипу, за словами лікаря, є вакцинація.

– Вакцина підбирається згідно з тими штамами, спалах яких очікується. Зробити вакцинацію не пізно навіть у грудні, але краще її зробити у вересні – жовтні. Імунітет виробляється за 14 днів. Дорослим достатньо однієї дози, дітей потрібно вакцинувати двічі. Ускладнень такі вакцини, як правило, не дають. Може бути місцева реакція – невелика припухлість місця уколу та озноб, але, як показує практика, – я сама роблю щеплення щороку – практично жодного дискомфорту не відчувається. Щоб зробити вакцинацію, потрібно обов’язково звернутися до дільничного педіатра, аби не було протипоказань. Звичайно, вакцинація не дає стовідсоткову гарантію того, що людина не захворіє, але після щеплення хвороба протікатиме у значно легшій формі.

Лікар закликала батьків не займатися лікуванням дітей самостійно та не використовувати антибіотики – вони проти грипу абсолютно не дієві. З першими ознаками хвороби варто звернутися до дільничного лікаря.

За словами Олени Дзюби, вакцина «Ваксігрип» коштує приблизно 290 гривень, GC-Flu – близько 220. На всі вакцини є сертифікати якості, запевнила вона. Невдовзі очікується надходження другої партії вакцин.
e-max.it: your social media marketing partner