Світловодські епідеміологи не радять пити воду з колодязів, не перевіривши її на вміст нітратів

,

Санепідслужба Світловодського району застерігає жителів пити воду із громадських колодязів. Кажуть, там вода не відповідає санітарним нормам вмісту нітратів, а відтак є ризик завдати серйозної шкоди здоровʼю.

– Саме природні джерела води приховують страшну небезпеку – гемоглобін крові перетворюється на метгемоглобін. Ця сполука не здатна переносити кисень, відтак людям, які випили колодязної води загрожує гіпоксія – дефіцит кисню в клітинах, – пояснюють спеціалісти.

Працівники санепідслужби зауважують, що краще пити воду, яка подається централізовано.

– Основним джерелом питної води для мешканців Світловодська є водогін «Дніпро-Кіровоград». Якість води у ньому постійно контролюється відомчими лабораторіям. Гірша ситуація в приватному секторі, де люди викопують колодязі, вживають воду, не перевіряючи її на вміст нітратів. Тоді як найбільша концентрація шкідливих речовин знаходиться саме у поверхневих водах – джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях, – кажуть спеціалісти і зауважують, що при кип’ятінні нітрати нікуди не зникають, а навпаки – активно перетворюються в небезпечні нітрити.
e-max.it: your social media marketing partner