Прокуратура не тільки не дала роздати тисячі гектар VIP-персонам, а ще й наслала прозріння на земельників

,

992Сім десятків рішень по роздачі сільськогосподарської землі Кіровоградщини, яке прийняло Головне управління Держземагенства в області, виявилися незаконними. Прокурорська перевірка показала, що безпідставно відмовляючи жителям регіону в отриманні землі, відомство передавало наділи можновладцям.

Відтак значна частина рішень управління відносно виділення громадянам земельних ділянок у власність чи користування виявилася незаконною. Перевіривши заяви людей та додані до них матеріали, прокуратура встановила, що Держземагентство відмовляло жителям області з надуманих підстав, які не передбачені законодавством.

Так, протягом цього року до управління від фізичних і юридичних осіб надійшло близько двох тисяч звернень з питань землі, проте з них було задоволено лише біля трьох сотень! Торік же з фактично п’яти тисяч таких заяв – трохи більше тисячі.

У свою чергу заяви, які управління задовольняло, навпаки були необґрунтованими. Позитивне вирішення земельного питання залежало від соціального статусу бажаючого заволодіти гектарами. «Зелене світло», як правило, давалося місцевим можновладцям.

Загалом же Держземагентство прийняло незаконні рішення на відведення трьох тисяч гектарів ріллі, 69 га пасовищ, 59 га багаторічних насаджень та більше 30 га земель, які перебувають у стадії відновлення родючості. Загальна вартість цього природного багатства складає понад 60 мільйонів гривень.

На усунення порушень прокуратура області внесла подання, яке наразі задоволено, – 70 незаконних рішень про виділення земельних ділянок скасовано, а винних посадовців управління вже притягнуто до відповідальності. Щоправда, у який спосіб – у відомстві не уточнюють.

Тим часом на Головне управління Держземагентства в області найшло «прозріння». Його начальник раптом заявив, що недопустимо, коли громадяни не знають, які рішення приймаються щодо розпорядження землями їх територіальної громади.

– Необхідно забезпечити широке висвітлення відповідної інформації у ЗМІ та в інтернеті, –заявив Антон Куценко під час наради з керівниками територіальних органів земельних ресурсів в області.

Більше того, начальник переконаний, що процес розпорядження землями має бути відкритим для населення.

– Це є першочерговим завданням землевпорядної служби області, – сказав він і зобов’язав керівників територіальних органів постійно здійснювати прийом громадян та врегульовувати проблемні питання у сфері земельних відносин на рівні районного центру, діючи в межах закону.
e-max.it: your social media marketing partner