Пенсіонерка з Кіровоградського району заради порятунку лебедя віддала всю пенсію

, КП

01069У селі Андросове Високобайрацької сільської ради Кіровоградського району 63-річна Ірина Базелюк підібрала на городі пораненого молодого лебедя і взялася його виходити. Відвезла до ветеринара, заплатила 1200 гривень за операцію із отриманої пенсії 1300, а далі передала волонтерам. Нині громадська організація «БІМ» збирає кошти, аби доправити птаха до орнітологічного центру у Межигір’я.

– Я вийшла на город і побачила, як зі ставка у небо підіймаються четверо молодих лебедів, так раділа. Вони низько, правда, летіли. І один з них врізався в провода, там ціла мережа їх. Вдарився і так з розкритими крилами кубарем полетів вниз. Добре, що на сусідський город впав, а не на асфальт. Я підбігаю до нього, а він лежить наче мертвий, – розповідає «КП» пенсіонерка.


Жінка забрала підбитого птаха до себе у двір, за деякий час він почав приходити до тями.


– Дивлюся, а у нього на лівому крилі відкритий перелом, кісточки тирчать, ще лапка ліва підбита. Трошки почекала, він очі відкрив, намагався підняти голову, але йому важко було, – продовжує Ірина Базелюк.


Пенсіонерка одразу почала дзвонити ветеринарам, але ті відмовлялися допомогти, бо не знають як рятувати птахів. Та й в області немає орнітологів.


– Я подзвонила ветеринару, а він мені каже, що птахами у місті ніхто не займається. Я так засмутилася, кажу, що ж мені робити, треба ж рятувати? Він мені порадив одну приватну ветклініку. Подзвонила туди, але і там мені відмовляли, казали, що не займаються птахами. Я ж знову – що робити, куди везти. Лікар погодився, каже: «Привозьте, подивимося». Ми швидко привезли, лікар подивився, почав лікувати, спиці вставляв йому, – розповідає Ірина.


І жінка дуже раділа, що лебедю надали медичну допомогу. Втім сума за послугу приголомшила – більш як 1200 гривень.


– Ветеринар каже: «Спиця має бути півроку, але без пари він загине і на вулицю зараз його не можна». Я ж кажу, ну куди я його в зиму пораненого випущу. Поки буде у мене, буду доглядати, а навесні випущу на воду. Поки ж буду шукати, дізнаватися, хто займається птахами. Лікар мені далі: «Ну добре, з вас за послуги 1256 гривень». Я ледь не зомліла... Я пенсію отримую 1300 гривень, треба її усю віддати. Розказую це лікарю, а він мені: «Нічим не можу допомогти», – жаліється співрозмовниця «КП».


Жінка заплатила за роботу лікаря, забрала лебедя, та наступного дня їй знову довелося везти бідолашну птаху до ветеринара.


– Уранці дивимося – спиця стирчить. Ми знову до того лікаря, він каже: «Ну взагалі так і має бути, але я йому вкручу ще більше». Правда, за це прийом грошей не взяв, – розповідає Ірина Базелюк.


Далі пенсіонерка стала шукати, хто ж зможе надати кваліфіковану допомогу.


– Катюша, моя невістка, подзвонила Каті Дорош з «БІМа». Волонтер запропонувала привезти лебедя до них у реабілітаційний центр і помістити у кімнату, де раніше жила сова. За цей час погодилися знайти орнітологів. Я кажу, що ж його у кімнаті бідолаху тримати. У нас все таки умови в селі – він на травці лежить, сіно йому підстеляємо, у ванну води налили – плаває там, – розповідає жінка.


Тим часом волонтери організації захисту тварин «БІМ» розшукали орнітологів, які зможуть допомогти лебедю. Фахівці погодилися навіть безкоштовно лікувати птаха. Але його треба до них доставити. У Межигір’я.


– Ми зв’язалися з орнітологами з Межигір’я, проконсультувалися. Вони сказали, що краще привезти лебедя до них. Поїздку запланували на середу, там уже чекають на нас. Якщо лебідь не зможе літати, то залишать його в себе. У центрі для цього є сприятливі умови, водойми з підігрівом... Але щоб доставити лебедя, треба зібрати на дорогу 1500 гривень... Також ми хочемо повернути хоча б частину грошей жінці, яка врятувала його. Вона віддала останні гроші з пенсії, – розповіла Катерина Дорош.

Допомогти можна, перерахувавши кошти на картку «Приватбанку»: 4731 2191 0010 0704 (Дорош Катерина Геннадіївна).

e-max.it: your social media marketing partner