Продали старий светр через інтернет? Сплатіть податок

,

00453Економія змушує українців не відкладати старі вживані речі далеко у скриню. Краще їх продати, аби отримати якусь копійчину. Тим більше сьогодні така можливість є, в нагоді став інтернет. Утім мало хто знає, що, продавши вживані речі, треба cплатити податок. Державна фіскальна служба раптом про це нагадала, очевидно побачивши у такій господарській діяльності українців значні приховані надходження до бюджету. За які товари і хто має сплачувати податок, розбиралася «КП».

Податок на старі речі насправді давно прописаний у Податковому кодексі, але фіскальна служба згадала про нього тільки нещодавно. Все тому, що більшість уживаних товарів останнім часом активно збувають в інтернеті.

– Подібний порядок оподаткування отриманих громадянами доходів існує з самого початку запровадження податку з доходів фізичних осіб – із 2004 року. Конституцією України визначено, кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, – роз’яснюють фіскали і зауважують,­ доходом вважається дохід громадян, отриманий від будь-якого виду діяльності на території України. – Навіть якщо ви продаєте на базарі картоплю, вирощену на власному городі, земельний пай, старий одяг чи мобільний телефон, з отриманого прибутку треба сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5 %.

У відомстві зазначають, Податковий Кодекс не містить окремого поняття «вживаних товарів». Однак містить поняття «товари» – це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, паї, а також цінні папери. При цьому діяльність особи, яка реалізує товари, аби отримати дохід, є господарською діяльністю.

Очевидно фіскали сподіваються на високу самосвідомість громадян, які продають вживані речі через інтернет чи на блошиних ринках, що ті, отримавши дохід, сплатять і податки. Адже, згідно з Податковим кодексом, продавець, який отримує доходи від покупця, зобов’язаний включити цю суму до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію й при цьому сплатити податок із такого доходу.
e-max.it: your social media marketing partner