Кіровоградців просять не купатися в Інгулі через холеру

,

00273Спеціалісти Кіровоградського обласного лабораторного центру закликають не купатися в Інгулі, аби не наражатися на небезпеку. Хоча зауважують, нині малоймовірно, що збудник холери допливе до нашого регіону.

– Холерний вібріон не плаває проти течії, тому ймовірність, що по річці він допливе до Кіровограда, малоймовірна. Збудник можуть перенести люди, або техніка. Зараження людини відбувається при контакті з хворими через брудні руки, при вживанні води, продуктів, забруднених виділеннями, що містять вібріони, а також при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах та на морі, – коментують у лабораторному центрі і зауважують, існують як токсикогенні штами холери, що викликають захворювання і є небезпечними, так і не токсикогенні штами, або індикатори, що сигналізують про наявність у водоймі сприятливих умов для розвитку холерних мікроорганізмів. – Саме такі нині і склалися в Інгулі, адже вода у річках та інших водоймах прогрілася до високих температур.


Фахівці лабораторного центру зазначають, у період епіднебезпеки, усі хворі на розлади шлунку обов’язково мають проходити медичне обстеження, а тяжкі форми ентероколітів досліджують в Одеському протичумному інституті.


Протягом усього теплого сезону, згідно з програмними наказами Мінохорони здоров’я, фахівці лабораторного центру роблять моніторингові дослідження відкритих водойм на виявлення збудників холери. Останні забори води дослідили з більш як 60 контрольних точок і збудників холери не виявили. Але від початку сезону купатися на міських пляжах не рекомендували, – додають спеціалісти і наголошують, зараз із метою попередження та запобігання можливому розповсюдженню захворювання серед людей, у Миколаєві заборонили купатися та ловити рибу в Інгулі, Південному Бузі і Дніпро-Бузькому лимані.


Востаннє захворювання на холеру у людини фіксували ще у 70-х роках минулого століття в Одесі, хоча періодично збудника холери знаходили в рибі й у воді. У Кіровограді холерного вібріона у водоймі востаннє виявляли ще років 15-20 тому.


Нагадаємо, у річці Інгул, яка протікає через Кіровоградську і Миколаївську області, фахівці лабораторного центру виявили збудник холери.

e-max.it: your social media marketing partner