Абонплата за газ: Жителі Кіровоградщини шоковані звісткою про новий платіж

,

8368Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, прийняла постанову, котра зобов’язує споживачів щомісяця сплачувати абонплату за розподіл газу. Відтак споживачі платитимуть за послугу за двома показниками: за паливо як за товар і за його транспортування й розподіл.

– Знаєте, щоразу як я чую або читаю про чергове здорожчання комуналки, хочеться вити. Та коли ж над нами припинять знущатися?! Скільки можна?! – обурюється жителька обласного центру Олена. – А тут ще й так закрутили, що не зрозумієш, скільки реально доведеться платити. З одного боку кажуть, що менше, а по телевізору показали, що більше…

У Нацкомісії запевняють, споживачі не платитимуть більше, ніж це робили досі. Зокрема, для тих, хто використовує газ для опалення, рахунок зменшиться. Не повинна зрости плата і для власників газових колонок.

А от споживачі, які мають лише газову плиту, сплачуватимуть у два рази більше! І вже за квітень, зауважують у Кіровоградському центрі обслуговування споживачів «Центргаз».

– Усі споживачі отримають дві квитанції, за якими окремо сплачуватимуть за спожитий газ за показниками лічильника і абонплату, – коментує начальник центру обслуговування споживачів Лілія Вінцковська. – Рахунки різнитимуться, бо тариф на газ зменшили з 6,88 гривень до 6,08 гривень за куб, але ввели абон­плату, яка залежатиме від потужності лічильника. Якщо споживач має тільки газову плиту, абонплата становитиме майже 39 гривень плюс спожитий газ за показником лічильника. Хто приладу обліку не має, сплачуватиме фіксований тариф – майже 62 гривні абонплати і 43 гривні за використаний газ за одну людину. Якщо споживач має газове опалення і плиту, крім спожитого газу за лічильником, йому доведеться платити ще близько 154 гривні абонплати.

У «Центргаз» зауважують, у неопалювальний період за газ жителі області платитимуть більше, проте в холодні місяці, коли споживання зростає в рази, відчують економію – абонплата буде фіксованою і не залежатиме від спожитих кубів блакитного палива.

Тим часом про своє невдоволення рішенням Нацкомісії про встановлення абонплати на газ заявив очільник уряду Володимир Гройсман. Він попередив, що звертатиметься до регулятора переглянути його.

«Я пообіцяв розібратися з абонплатою за газ, провести ретельні розрахунки і подивитися, як це вплине на оплату за газ для кожного українського громадянина... Я завершив нараду з цього приводу. Збільшення дійсно є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках, – написав він на своїй сторінці у соцмережі. – Ні я, ні Уряд це категорично не підтримуємо. Я ... мав розмову з представником комісії, яка встановила цю абонплату з 1 квітня. Хоча Національна комісія з енергетики і не підпорядковується­ Уряду і прем’єр-міністру, але я направлю офіційне звернення. Вимагаю, щоб це рішення було переглянуто. Це наша принципова позиція!».

Натомість українці взялися реєструвати на сайті Президента петиції з вимогою скасувати абонплату.

Водночас Президент Петро Порошенко заявив, що рішення щодо абонплати на газ має бути призупинено.

– Без діалогу з людьми такі рішення не приймаються. Дія зазначеної постанови має бути призупинена! Звертаюся до Уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує, – зазначив Глава держави.




e-max.it: your social media marketing partner