У Кіровограді батьки школярів скаржаться, що їм «виламують руки» на подарунки педагогам до 8 Березня!

,

7920Попри божіння посадовців, що в обласному центрі у школах і дитячих садках зникнуть побори, дива не сталося. У переддень жіночого свята батьки викладають енні суми на подарунки вихователям-учителям. Причому, скаржаться, з економічною кризою апетити деяких педагогів навіть зросли. Хто винен у процвітанні корупції – розбиралася «КП».

«У переддень 8 Березня батьківські комітети шкіл і садочків активно збирають готівку на подарунки. У нашій школі гроші на квіти й цукерки збираємо вчителям, а тисячу гривень у конверті – класному керівникові… Я, наприклад, проти корупції у будь-якому прояві, особливо у навчальних закладах. Люди ледве виживають, а в них апетити не зменшуються,­ навпаки, тільки ростуть! Цікаво, як прокоментують цю ситуацію в міському управлінні освіти?» – звернулася до «КП» із запитанням мама п’ятикласниці з Кіровограда Вікторія (ім’я змінено – «КП»), а редакція переадресувала його очільниці Ларисі Костенко.

– Наказом управління освіти педагогічним працівникам шкіл заборонено втручатися в діяльність батьківських комітетів, але негласно батьків попросили притримати наміри і не дарувати подарунки, тим більше не збирати такі великі суми, – відповіла керівник управління освіти Кіровоградської міської ради і запевнила, в усіх схожих випадках будуть розбиратися.

Втім, як би не опиралися­ одні батьки і як би не виправдовувалися чиновники, батьківські комітети продов­жують готуватися до свята. Однак, «КП» з’ясувала, у деяких школах захмарних подарунків учителям принципово не буде – обмежа­ться задля прояву поваги букетом квітів.

– Щомісяця ми здаємо у фонд класу по 30 гривень. Таку суму визначив батьківський комітет класу, де вчиться донька, – розповідає кіровоградка Ірина. – Батьки самі вирішують, на що витрачати гроші. Вчителі у ці справи не втручаються. Щоправда у березні, крім цієї суми, додатково здали ще стільки ж. Вирішили придбати подарунки усім дівчаткам у класі, а також квіти класному керівникові й учителям-предметникам.

Щоправда не всі батьки готові навіть до таких внес­ків. Вважають, по-перше, школи повинні утримуватися за рахунок бюджету і вже точно не додатковим коштом батьків, а по-друге, батьківські комітети самі провокують побори. Відтак категорично відмовляються скидатися до різних фондів.

– Я вважаю, що обдаровувати вчителів – це суто ініціатива батьків. У нашому класі є заможні батьки, для яких 100-200 гривень – не гроші, й вони готові дарувати вчителям найдорожчі подарунки, спонукаючи до цього й інших батьків, які не мають великих статків. Це звичайне підлабузництво! Я не знаю, чи приємно вчителям отримувати такі подарунки, а от мені дарувати під примусом дуже не приємно, тому грошей я не здаю, – підкреслює мама дев’ятикласника Наталя.

– Я виховую сина самотужки. Він зараз навчається у п’ятому класі. У нас, як і в усіх школах, є батьківський комітет, який визначає, скільки треба здавати грошей у фонд класу і школи. З кожним наступним класом ці суми зростали і зараз уже треба здавати по півсотні щомісяця. Я відмовилася від таких «добровільних податків», бо для мене це завелика сума. Зразу деякі батьки насідали на мене, вимагали, щоб здавала гроші, але я стояла на своєму. Нічого. Пережили. Зараз грошей не здаю і ніхто від мене їх не вимагає, – поділилася власним досвідом ще одна мама школяра з обласного центру Тетяна і порадила так діяти іншим батькам.
e-max.it: your social media marketing partner