«Назвіть свій пароль від картки»: Людей продовжують тероризувати банківські шахраї

, Олена Сідорова

7828В обласному центрі почастішали випадки телефонного шахрайства від імені банківських працівників. Схема «розводу» приблизно одна і та ж: дзвонять на мобільний, кажуть, що з карткою якісь проблеми, і, щоб її убезпечити, треба назвати номер або навіть пароль! Кіровоградці, які ледве не попалися на шахрайську вудку, активно діляться своїми історіями, аби вберегти інших і не залишити шахраям жодних шансів на здобич.

– Давненько мене не намагалися розвести телефоном, – розповідає кіровоградка Анна Тадеуш. – Сьома ранку. Дзвінок із номера (066) 120-55-74: «Доброго дня. Це служба безпеки «Ощадбанку». Мене звуть Віталій Сергійович. Із вашого рахунку знята велика сума грошей». І далі пішла купа запитань: коли була останній раз у відділенні банку, яку суму знімала і так далі. Питання розраховані на те, щоб я спросоння перелякалася і почала видавати інформацію. Але, по-перше, у мене немає на карті великої суми, а, по-друге, мій номер телефону до карти не прив’язаний. Будьте обережні і посилайте шахраїв якнайдалі.

Ще одна жителька обласного центру Жанна Петрович також днями ледве не стала жертвою шахраїв. Врятувало лише, що одразу зрозуміла: номер, на який телефонують, не прив’язаний до жодної банківської картки.

– Із номера (050) 031-03-08 подзвонив хлопчина нібито зі служби безпеки Національного банку України. Попросив звірити номер картки та повідомити залишок на рахунку. Питає: «В якому банку ви обслуговуєтеся?».­ Я відповіла. Він: «Інформація підтверджується». Далі: «Який залишок у вас на рахунку?». Кажу, такий-то. Він: «Правильно». Хоча, я назвала суму більшу, ніж на тисячу. Каже, якщо ви хочете мати доступ до грошей, назвіть номер картки. Якщо не назвете – ми її заблокуємо на 60 днів із метою безпеки і ви не матимете до неї доступу, а розблокувати можна буде лише в Києві. Кажу: «Та нічого страшного, блокуйте, я у відрядженні і в мене з собою немає картки», – ділиться Жанна.

Співрозмовниця «КП» каже, не повелася на шахрайські схеми, оскільки телефоном її обдурити намагаються не вперше.

– Я одразу зрозуміла, що з НБУ ніхто клієнтам не телефонує. Якби він подзвонив на мій інший номер, то, можливо, я б повірила і сказала номер картки. Але він подзвонив на номер, який до жодної моєї карти не прив’язаний. Пізніше передзвонила з робочого телефону на цей же номер, але той же голос мені сказав, що Льоша, який мені дзвонив, вийшов. До того ж, мені не раз телефонували шахраї. Якось дзвонив «син» і казав, що потрапив в аварію. На що я відповіла, що я б рада була йому допомогти, але в мене донька, – сміється Жанна.

Окрім дзвінків, шахраї практикують і смс-повідомлення зі схожим змістом.

– Мені прийшло повідомлення, що карта в «Ощадбанку» заблокована, а для подальшого користування треба зателефонувати за номером (091) 967-13-66 або перейти за посиланням на сайт банку, – розповідає свою історію Ірина Лазурська. – Але оскільки в мене карти в цьому банку немає, то я й не звернула уваги. До того ж, у мене була ще одна причина для спокою – номер, на який прийшло повідомлення, ніде не «світився» – ні в соцмережах, ні в будь-яких покупках, ні, тим більше, в банківських послугах.

Аби переконатися, що зі служби безпеки Нацбанку України дзвонити дійсно ніхто не може, «КП» звернулася за коментарем безпосередньо до банку.

– Люди мають нарешті зрозуміти: Національний банк ніколи не виходить на контакт із фізичними особами, – пояснює представник Нацбанку України в Кіровоградській області Віктор Томашин. – Нацбанк працює лише з банківськими установами. До того ж, Нацбанк не знає жодної інформації ні про клієнтів банків, ні про їхні картки. Тому будь-які дзвінки від імені Нацбанку не можна сприймати серйозно – це стовідсотково телефонують шахраї. Якщо виникають якісь питання або проб­леми, просимо звертатися за номером (0522) 24-76-03.

Речниця Кіровоградської філії «Приватбанку» Анжела Дзінзюра, яку, до речі, також намагалися «розвести» шахраї, запевняє: жоден працівник банку не може телефонувати клієнтам і запитувати номер картки або пароль від неї.

– Представник банку може дзвонити тільки для того, щоб запропонувати якусь нову послугу, проінформувати про щось, але у жодному разі не запитувати особисті дані. Шахраї не розділяють, послугами якого банку користується клієнт – «Приватбанку», «Ощадбанку» чи ще якогось. Узагалі я прослідкувала тенденцію – тільки-но загострюється економічна ситуація в країні – ростуть тарифи, ціни, – паралельно активізуються шахраї. Основне завдання клієнта в цій ситуації – ніколи нікому не розкривати дані картки, навіть якщо будуть представлятися директором банку або службою безпеки. Якщо ви не впевнені, що зможете дати відсіч, просто киньте слухавку.

Відповідальність за збереження й застосування пін-коду, наголошує Анжела Дзінзюра, несе лише власник пластикової картки. Якщо він «повівся» на пропозиції шахрая і власноруч посприяв переказу коштів на чужий рахунок – гроші йому ніхто не поверне!

– Якщо шахрай зняв кошти з вашою допомогою, то банк їх не відшкодовуватиме, – акцентує увагу речниця і додає, якщо клієнт таки повідомив дані картки, він має негайно подзвонити у банк або зайти в свій онлайн-кабінет і заблокувати картку.

Тим часом в обласній поліції наголошують «КП», після того, як клієнт заблокував картку, невідкладно має звернутися до поліції за номером «102».

– Факти шахрайства у цій сфері останнім часом дійсно почастішали – з початку року по області зареєстровано 16 таких випадків, – каже начальник відділу розкриття злочинів проти власності Нацполіції області Дмитро Яндович. – Зазвичай дзвонять і представляються або керівником служби безпеки певного банку, або керівником філії банку. Правоохоронці разом із працівниками банків постійно проводять роз’яснювальну роботу серед клієнтів банків і закликають не розкривати персональні дані, які стосуються банківських операцій. Безпека людей лише у їхніх руках!

За цими фактами правоохоронці відкривають кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу – шахрайство. Зловмисникам загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи терміном до двох років, або обмеження волі терміном до трьох років.

фото: надане героями

e-max.it: your social media marketing partner