Ціни – космос!

, КП

4267Що не день, то нові сюрпризи на ринку і в магазинах. Ціни просто «кусаються». Гречка в обласному центрі вже коштує захмарні 36­46 гривень! Єдине, що тішить – не за горами літо, тож якийсь час можна буде протриматися на відносно дешевих овочах. Люди кажуть, економити доводиться на всьому. Зарплати і пенсії горять прямо в руках. Вистачає на комуналку і скромний продуктовий набір. Про одяг, електроніку чи ще якісь блага – залишається тільки мріяти.

У нас у сім’ї дуже багато грошей витрачається на продукти. Якщо не економити, то навряд чи можна вижити. Хотілося­ б щоб на теперішню зарплату можна було собі дозволити бодай половину того, що хочеться купити. Але ціни аж надто «кусаються». Вони ростуть, а зарплата – на місці, прикро, – ділиться з «КП» 28-­річна кіровоградка Людмила.

Її 30­річна тезка каже, якби не допомога батьків, то навіть не уявляє, як би виживала її родина.

– Зараз на їжу витрачаємо не так багато – продуктами допомагають батьки. Вони живуть у селі – вирощують городину, розводять курей, качок... Та все одно намагаємося заощаджувати. Ціни нині – космос! Якби не батьки, навіть, не знаю, як би ми виживали. Вочевидь, довелося б вибирати: купити продукти чи заплатити за квартиру, – зізнається жінка.

Вчителька Оксана з обласного центру поділилася з «КП» власним рецептом економії. Розповідає, нині намагається практично не купувати солодощі.

– У принципі, мені вистачає на продукти. Але не скажу, що шикую. Намагаюся не купувати солодощі. Зараз вони дуже дорого коштують. Та й помітила, без них не лише схуднути можна, а й зекономити гроші, – каже вона.

Мама двох діток п’ятирічної Насті і семирічного Микитки – Наталія розповідає, у цей нелегкий час винайшла власний спосіб заощадження – на закупи ходить раз на тиждень.

– Раніше я заходила майже щодня після роботи в магазин. Тепер скупляюся переважно у вихідні. Зараз мені треба обійти кілька крамниць, зайти на ринок, подивитися, де які ціни і вже потім купити, де дешевше. Наприклад, якщо раніше картоплю, моркву я купляла в магазині, то тепер купую на ринку. У магазин заглядаю лише, щоб купити малим фруктів чи молока, – ділиться своїм секретом Наталія.

50-­річний електрик Ігор теж констатує: ціни високі, а зарплати мізерні. Його родина виживає за рахунок відмови від тих чи інших продуктів.

– Я не можу назвати себе чи свою сім’ю марнотратами, та все одно нам ледь вистачає аби протягти від зарплати до зарплати, хоча і я, і дружина працюємо. Але з нинішніми цінами і тими копійками, що нам платять, вистачає заплатити за комірне та купити тільки необхідні продукти – картоп­лю, крупи, сіль, цукор. Щоправда, останнім часом навіть найнеобхідніші продукти здаються розкішшю і, думаєш, може ще від чогось відмовитися, – розповідає чоловік.

Соціальний працівник Валентина зізнається, що виживає за рахунок акційних продуктів, коли супермаркети дають знижки.

– Грошей на харчі витрачаю немало. Тому намагаюся купити продукти за зниженими цінами, – каже 47-­річна кіровоградка.

– На мою пенсію – тисячу двісті сорок п’ять гривень, надто не розженешся. Кожен місяць комуналка обходиться в дев’ятсот шістдесят гривень, лікування – сімсот. Що мені залишається? – Нічого. Завдяки пенсії чоловіка ми і живемо. А за ціни на продукти, то я не знаю, що казати. Дорого, дуже дорого, – каже пенсіонерка Жанна Іванівна.

А от пенсіонерка Тетяна Василівна, аби їй вистачало на життя, ходить на базар продавати власні речі.

– Пенсія мізерна, ціни на продукти постійно ростуть. Багато в чому собі відмовляю. Просто немає можливості купувати деякі продукти, пенсія не дозволяє. Комунальні послуги теж підвищують. Доводиться якось виживати. Пішла б на роботу, але через вік ніхто не бере – 62 роки таки. Тому іноді йду на ринок і щось продаю з дому. Ось так і живу, – зізналася­ вона «КП».

В аналогічній скруті нині опинилися мільйони українців. Втім влада це вперто не помічає. Більше того, можновладці вдають, ніби нічого не відбувається, не соромляться демонструвати свої «золоті батони», домашні хороми, шикарні відпочинки та гулянки днів народжень…

Згідно з даними фіскальної служби, нині в Україні мільйонні статки задекларували 1200 осіб! На Кіровоградщині таких – всього двоє. Цікаво, що торік мільйонерів в області було понад два десятки!

«КП» поцікавилася, скільки інших продуктів можна купити на сорок гривень – середню ціну кілограма гречки. Отож, на ці гроші можна купити 600 грамів свинини або півтора кілограма риби, п’ять хлібин або чотири десятки яєць, дев’ять кілограмів картоплі чи два з половиною кілограми рису.

От і думайте, що економніше придбати, кілограм гречки чи кілька кілограмів картоплі…
e-max.it: your social media marketing partner