Жителі селища Нове платитимуть 35 гривень за куб води?

,

4266Комунальне підприємство «Теплоенергетик» виграло суд у виконавчого комітету селищної ради Нового (Кіровоград) на предмет ухилення останнім від прийняття рішення про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення до 34,92 гривні за куб. Відтак селищна рада має відшкодувати «Теплоенергетику» із місцевого бюджету 1 мільйон 190 тисяч 679 гривень збитків. Однак попереду ще апеляція. Втім, жителів Нового турбує не стільки факт судової тяганини, скільки новий тариф. Люди кажуть, за 35 гривень із крану має текти «Боржомі»!

Власне, з’ясувати, чому «Теплоенергетик» хоче встановити такий високий тариф на воду і водовідведення, «КП» звернулася до директора підприємства Тетяни Соколенко. Разом із начальником планового відділу Мариною Геращенко вона деталізувала, що впливає на ціну на воду для жителів Нового.

– Будь­який тариф розраховується на обсяги споживання, – коментує Марина Геращенко. – Якщо пояснити просто, то чим менше споживачів, тим дорожчими для них будуть комунальні послуги. Сьогодні на селищі є 3925 абонентів. Чим менше їх залишатиметься, тим вищим буде тариф. Водопостачання у Новому розраховане на селище і чавуноливарний завод. Але цього підприємства уже давно немає, населення стало відчутно менше, а водомережа морально застаріла й вимагає інвестицій. Через зношеність каналізаційної системи, водовідведення там сьогодні коштує найдорожче. Але ж наші затрати ростуть, бо ростуть ціни на складові...

Керівник підприємства каже, селище забезпечують водою три свердловини, проте одна з них нині вже непридатна для постачання води і її треба відновлювати. Решту – теж час від часу необхідно прочищати, бо вони мають властивість замулюватися. На відновлення однієї такої потрібно майже сто тисяч гривень.

– Ми працюємо виключно у законодавчому полі, наші дії контролює Антимонопольний комітет, тому ми не можемо надавати послуги за тарифами, нижчими від обґрунтованого рівня, – аргументує директор підприємства Тетяна Соколенко. – На селищі Новому ціна на воду завжди була вищою, ніж у Кіровограді, проте населення не платило за такими тарифами, бо різницю відшкодовували з бюджету. Якщо немає кош­тів у місцевій казні, треба звертатися далі, у вищі інстанції, але проблему треба вирішувати. Підприємство не може надавати послуги собі на збиток, адже рано чи пізно це закінчиться.

Директор підприємства каже, що пропонувала селищній раді варіанти вирішення проблеми. Один із них – передати водомережі Кіровоградському водоканалу, яке постачало б новенцям дніпровську воду. Проте жителі категорично проти.

Власне, коли «КП» готувала матеріал, газеті повідомили, що селищна рада програла суд «Теплоенергетику». Очільник Нового Сергій Денисенко заявив, що подаватиме апеляцію.

– 35 гривень за куб води – тариф просто непідйомний для жителів селища, – наголошує Денисенко. – Раніше різницю у тарифах компенсували з міського бюджету, проте сьогодні це зробити не можна. Новим Бюджетним кодексом визначено, що компенсувати різницю у тарифах може орган місцевого самоврядування підприємству, яке відноситься до цієї територіальної громади. «Теплоенергетик» – комунальне підприємство Кіровограда, тож ми ніяк не можемо з селищного бюджету компенсувати ці кошти. Та й у нас таких грошей просто немає.

Селищний голова каже, раніше розглядали варіант приєднання водомереж Нового до Кіровоградського водоканалу. Проте, щоб ці мережі закільцювати, потрібно 70 мільйонів гривень. Таких коштів тим більше немає ні в ради, ні у водоканалу.

– Ми подаватимемо апеляцію на рішення суду. А поки думатимемо, як вирішити проблему, щоб не піднімати тарифи для людей і забезпечити безперебійне водопостачання селища, – повідомив Денисенко.

Тим часом жителі Нового вкрай обурені новиною про ймовірне підвищення тарифів на воду. Кажуть, за такої ціни з крану має текти «Боржомі»!

– Кіровоградщина і так має чи не найвищий тариф на воду по Україні. Краще б рекорди ставили здобутками, а не ціновою політикою на комунальні послуги. Та за 35 гривень із крану має текти «Боржомі», а не ота рідина, з чисткою якої не всі фільтри справляються! Ви зирніть у наші чайники, подивіться на сантехніку – накип і наліт все роз’їдають! Скоро останні труси ця влада зніме, щоб розрахуватися­ за комірне, – коментує жителька селища Олена.

– Зараз тариф становить близько 13 гривень. Виходить, вони хочуть його підняти майже утричі! Та вони з глузду з’їхали! Де ж такі гроші взяти, щоб за все заплатити, – додає сусідка Олени, пенсіонерка Людмила Іванівна.

Та як би не обурювалися новенці, «Теплоенергетик» налаштований категорично. На підприємстві кажуть, не буде по­їхньому, обмежать подачу води.

– Сьогодні у законодавстві чітко прописано, якщо орган місцевого самоврядування не затверджує економічно обґрунтовані тарифи, ми можемо стягувати різницю через суд. Якщо триватиме так і далі, ми вимушені будемо подавати воду на селище Нове по графіку, – заявила директор підприємства Тетяна Соколенко.
e-max.it: your social media marketing partner