Кіровоградка отримала аванс міченими грошима

, Олена Сідорова

4265Жителька Кіровограда Ольга, яка працює в школі №34, отримала аванс у касі одного з відділень банку і одразу подалася на закупи. Набрала продуктів у супермаркеті, але на касі продавець неочікувано відмовилася брати гроші. Пояснила: «Купюри мічені»…

Ольга розповідає «КП», що не вперше отримує зарплату саме в цьому відділенні. Про мічені гроші раніше чула, але що таке може трапитися з нею, – навіть уявити не могла.

– Я отримувала гроші з двома своїми співробітницями, – розказує газеті жінка. – Ми прийшли в обідню перерву за авансом. Мені дали 640 гривень: десять купюр по 50 гривень, одну сотню і дві двадцятки. У гаманці в мене було тільки 15 гривень, інших грошей не було. Там же на касі я заплатила 20 гривень за телефон. Далі пішли в магазин. Я взяла ковбасу, хліб. Пішли на касу, дівчина ультрафіолетом просвітила і каже: «Ми такі гроші не беремо». Я подивилася,­ купюра з виду нормальна, але на апараті краї світилися фіолетовим. Зі мною такого ніколи не було! Це вперше. Знаєте, як це пенсіо­неру втратити сто гривень? Якби мені десь їх всунули на вулиці, то ще б не так було образливо. Але це ж банк!

– Я почала її заспокоювати, – додає колега жінки – Людмила. – Кажу, зараз підемо в якийсь магазин і поміняємо. Але все одно неприємно якось. Одразу подумали, ну як це на касі могли дати такі гроші? Вони ж їх перевіряють! Як це банк може видавати людям непридатні гроші?

У схожій ситуації опинився й кіровоградець Дмитро Бабак. Хлопець зняв в одному з банкоматів двісті гривень, проте придбати на них нічого не зміг.

– Я хотів купити на ці гроші собі футболку в секонд­хенді. Вибрав, пішов на касу, а мені там кажуть, що гроші недійс­ні. Я розгнівався. Забрав їх і пішов у фотоательє, щоб вони мені розміняли. Там просвітили їх на апараті і кажуть: «Гроші мічені». Кажу: «Як це? Не може бути!». Відповідають: «Ти що, тупий? На них «Хабар» написано». Я забрав купюру і пішов у кіоск, бо не хотів залишати їх собі як «подарунок» чи «сувенір». В кіоску мені їх і розміняли, – поділився Дмитро.

Аби з’ясувати, чи можуть неякісні кошти потрапити до кас і терміналів банків, «КП» звернулася за коментарем до регіонального прес­офісу «Приватбанку». Там божаться, що у кожній фінустанові гроші проходять кілька кіл перевірки.

– Усі грошові маси, які заходять у банк, проходять обов’язкову перевірку, – запевняє прес­секретар Кіровоградської філії «Приватбанку» Анжела Дзинзюра. – Підлягають перевірці і гроші, які вносять люди в термінали самообслуговування. Якщо купюра неякісна або викликає сумнів, термінал її викидає назад. Якщо ви приходите до касира, у нього стоїть апарат, на якому вона обов’язково перевіряє гроші. На неякісну купюру апарат подає сигнал. Після цього сигналу купюру перевіряють більш ретельно. Після інкасації виручки з магазинів працівники банку доставляють кошти в касу перерахунку. Там усі гроші також перевіряються. Тому банк просто технічно не може прийняти неякісні гроші.

У касі банку «КП» переконували, що фальшиві або мічені гроші відразу визначають і за бажанням клієнта направляють на визначення платоспроможності купюри.

– Якщо гроші викликають сумнів, ми можемо відправити їх на експертизу, – пояснила «КП» касир. – Взагалі ми не надаємо послуги перевірки банкноти. Перевіряємо лише в тому випадку, якщо приймаємо якісь платежі. Гроші в касу зайти без перевірки не можуть – це порушення інструкції. Навіть якщо приходять розміняти для терміналу – маємо перевірити. У нас на касі є апарат, який перевіряє наявність водяних знаків, пошкодження купюри. Якщо на першому етапі перевірки виник сумнів – відправляємо на інший апарат.

Якість купюри, яку отримала працівниця школи Ольга, викликала сумнів у працівників банку. Тому жінці порадили направити банкноту на детальніший огляд у Національний банк України.

– Імовірно ця купюра чимось оброблена, – каже касир каси перерахунку Катерина. – Так обробляють найчастіше гроші, які правоохоронці використовують як хабар. Але якщо ж виявиться,­ що купюра є фальшивою, то її не повернуть.

Після кількох місяців очікування результатів перевірки грошей, «КП» так і не вдалося отримати інформацію, звідки прийшла купюра в банк, навіщо вона оброб­лювалася і як використовувалася.

– Єдине, що можемо сказати – банкнота є платоспроможною. Невдовзі сто гривень зарахують на банківську картку клієнта, – уточнила Катерина.

Представник Національного банку України в області Вік­тор Томашин розповів «КП», що мічені гроші на зразок тих, що отримала Ольга, кіровоградці можуть без проб­лем обміняти в Нацбанку.

– Гроші, помічені як «Хабар» платоспроможні. Якщо у людей є сумніви щодо банк­нот, які їм видають у банку, вони можуть прийти в Нацбанк і сміливо їх обміняти. Далі такі гроші банк вилучає з обігу. Єдині, що не прийме ні банк, ні магазин, ні жоден термінал – це гроші з ДНР і ЛНР, які помічені по краю зеленкою. Такі гроші заборонені для використання. Проте за весь час на Кіровоградщину вони не доходили, – додав Томашин.
e-max.it: your social media marketing partner