Субсидії змусять повертати?

,

3647Торік державну допомогу на оплату житлово­комунальних послуг попросило понад 5,5 мільйона сімей, або майже 15 мільйонів українців. Тоді уряд запевняв, що субсидію отримає буквально кожен, хто її потребує, ця допомога є безповоротною, і люди не повинні боятися її отримувати. Тепер влада запідозрила, що не всі одержувачі дійс­но є малозабезпеченими, тож обіцяє перевірити кожного.

За даними Мінсоцполітики, сьогодні субсидії отримують понад 5,5 мільйонів сімей, але після чергового підвищення тарифів їх кількість може збільшитися до 6,5 мільйонів. У міністерстві цю цифру оцінюють як граничну: приблизно стільки ж родин ще можуть претендувати на державну допомогу, понад мільйон сімей отримуватимуть з травня по вересень так звані нульові субсидії: у списку одержувачів допомоги вони є, але реально субсидія їм влітку дорівнює нуль гривень і відновиться тільки з початком опалювального сезону. Чи вистачить бюджетних коштів, аби допомогти такій армії бідних українців?

У міністерстві пояснюють, що соціальні інспектори перевіряють усіх, хто отримує будь­яку допомогу від держави – і малозабезпечених, і матерів­одиначок тощо. Навіть якщо з'ясується, що субсидія призначена незаконно, або вона повинна бути меншою, ніяких штрафів і повернення в подвійному розмірі, не буде, запевняють чиновники Мінсоцполітики. Кажуть, у першому випадку доведеться повернути виплату, а в другому відбудеться взаємозалік субсидії та переплати.

Утім, люди вже зараз розуміють, що кількість одержувачів субсидій стане меншою. Подейкують, що при призначенні держдопомоги в доходи людей включать і відсот­ки за депозитами.

Чи справді це так, «КП» з’ясовувала у директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова.

– В області поки що верифікація (так називається процедура перевірки) не здійснюється, її механізм не відпрацьований, ще не відомо, який державний орган здійснюватиме ці перевірки, немає офіційного порядку проведення верифікації, тож говорити про повернення незаконно нарахованих субсидій поки зарано. Як тільки буде щось відомо про це, ми одразу розпочнемо інформувати населення, – зазначив Догаров.

Нагадаємо, на Кіровоградщині субсидії отримують понад 150 тисяч людей.
e-max.it: your social media marketing partner