Українців хочуть зобов'язати платити щомісячну абонплату за газ

,

2629Із квітня наступного року українці сплачуватимуть обов’язкову абонплату за газ. До такого кроку планують вдатися в уряді Яценюка.

Згідно з розрахунками, щомісячна плата за наявності газової плити становитиме 17 гривень, а за газовий котел – 29 гривень. Плата буде обов'язковою, навіть якщо споживач узагалі не користувався газом.

– Запровадження абонентської плати на газ для населення дозволить облгазам оптимізувати використання існуючих газорозподільчих мереж, оскільки на сьогодні облгази змушені витрачати власні кошти на обслуговування встановлених потужностей, – пояснив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Посадовець запевнив, що після запровадження абонплати, фактична плата за газ для споживача не зміниться.

– Реально вартість залишиться та сама, але відбудеться перерозподіл. Зміниться структура тарифу. Вартість кубометра газу зменшиться, але додатково введуть плату за потужність. Ті, хто використовує підключену потужність ефективно, повною мірою, не має зайвих потужностей, переплачувати не будуть, – заспокоїв міністр і підкреслив, що схожа практика існує у Європейському Союзі.

Тим часом у «Нафтогазі», котрий, власне, і виступив з ініціативою розділити плату за газ, обіцяють, що основні тарифи для населення знизяться, тобто з ціни приберуть складову «на перекачування».

У компанії також уточнюють, що абонплата передбачена законом «Про ринок газу», який набрав чинності в жовт­ні цього року.

Тим часом у Центрі світової економіки і міжнародних відносин Нацакадеміії наук зауважують, що абонентська плата вигідна тим, хто використовує газ для опалювання будинків.

– Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом – зараз 200 кубометрів коштують 720 гривень, а з абонплатою буде 599 гривень. Але вдарить по кишені власників газових плит, які не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць не 21 гривню за особу, а 38, – звернув увагу директор енергопрограм Валентин Землянський.
e-max.it: your social media marketing partner