Уряд переглянув соціальні норми на комуналку. Та чи платитимемо менше?

,

2431Уряд прийняв ряд рішень, які, начебто, спрямовані на спрощення нарахування субсидій, прозорість та гнучкість тарифів на комунальні послуги. Цими рішеннями відкориговано соціальні нормативи споживання житлово­комунальних послуг, у межах яких надаються пільги та житлові субсидії. Деякі нормативи зменшено, деякі стали гнучкими. Та чи стане після цього комуналка дешевшою для населення, поки не можуть сказати ні звичайні люди, ні посадовці.

Найбільше люди чекали зміни соціальної норми споживання газу. Адже практично кожна родина, яка обігріває помешкання газом, не вкладається у соціальну норму 200 кубів на місяць. Перевитрати ж залишають людей за межею виживання, бо оплата за місяць за газ сягає кількох тисяч гривень.

Відтепер уряд встановив соціальну норму 1200 кубів газу на весь опалювальний період. Споживачі самі зможуть визначати, коли їм більше витрачати газу, а коли менше. А невикористаний залишок не згоратиме, як раніше. Окрім того, у лютому ліміт можуть збільшити, обіцяють урядовці, якщо українці не вкладатимуться у визначені норми чи зима буде дуже холодною.

Для будинків із централізованим опаленням, обладнаних  приладами обліку, встановлено соціальний норматив – 0,0548 Гкал на 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

Уряд змінив і соціальну норму споживання води – до чотирьох кубічних метрів на одну особу на місяць.

«КП» поцікавилася, що з цього приводу думають звичайні кіровоградці і працівники житлово­комунальної сфери.

– Це все – окозамилювання, – обурюється кіровоградка Тамара Іванівна. – Дешевше ми платити не будемо. Коли холодна зима, то аж ніяк не вкладешся у соціальну норму 200 кубів газу. Вибір один: або сидіти у холодному будинку, або платити величезні кошти за газ. Навіть за цими зменшеними соціальними нормами платити за комуналку однаково дорого. Яке ж це полегшення життя для людей?!

– Ці норми ще треба вивчати, зараз поки нічого не можу прокоментувати, – каже директор департаменту житлово­комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук. – Поки можна сказати одне: перегляд соціальних норм стимулюватиме людей встановлювати прилади обліку, щоб платити тільки за те, що споживають.
e-max.it: your social media marketing partner