Ціну на кавуни диктує... відстань

, Ірина ІВАНОВА, фото Валерія ЛЕБЕДИКА, «КП»

244Фермери, які вирощують кавуни на Херсонщині, нині у розпачі. Закупівельна ціна на солодкі ягоди цього року така низька, що вони ледь покривають витрати, вкла-дені в баштани. Зате продавцям це вигідно. Так, кавун, що доїхав із села на Херсонщині до Кіровограда, дорожчає у п’ять-сім разів.

 

Чим далі від поля, тим дорожчими стають кавуни. Якщо на баштані кілограм коштує 35-40 копійок, у Херсоні на базарі – на гривню дорожче, то у Кіровограді – майже удвічі біль-ше, ніж у Херсоні. Селяни кажуть: на їхніх кавунах заробляють усі, крім них. На гуртовому ринку вони збувають урожай за безцінь.


Возити свою продукцію у великі міста самотужки сільгоспвиробники не можуть. Кажуть, усі торгові місця на ринках розподілені. Через сильну спеку кавуни і дині на полях пере-стигають і печуться під сонцем. Перекупники про це знають, тому торгуються з селянами навіть за копійки.


Сьогодні в обласному центрі ціна на кавуни коливається від півтори гривні до майже двох гривень за кіло. Усе залежить від місць реалізації. Але кіровоградці на ціну на скаржаться. Кажуть, їх більше бентежить якість. Мовляв, хоч і сезон, та все ж бояться отруїтися…


- Купувати кавуни навіть у сезон – ризиковано. Це, як лотерея – буде розлад шлунку чи ні. І одному Богу відомо, чим сьогодні обприскують плоди. Куди не глянь, усюди суцільна хімія, - говорить житель Кіровограда Юрій.


Тим часом херсонські виробники запевняють – кавуни нічим не колють і не обробляють «хімією», тож їх можна їсти без застороги. Однак у санепідслужбі рекомендують в жод-ному випадку не купувати кавуни з рук і біля доріг, де вони вбирають токсичні речовини, а тільки на ринках і в супермаркетах. Спеціалісти зауважують, що продукція на ринках перевіряється. Але якщо виникають сумніви в якості товару, покупець має повне право вимагати довідку з результатами держекспертизи на вміст отрутохімікатів.

e-max.it: your social media marketing partner