По інший бік субсидії: 15 гривень мені на два тижні вистачить на хліб. І так ледве виживаємо, ще й тут наживаються

,

1918Жителі області скаржаться: поштарки принесли конверти з деклараціями на оформлення субсидій безплатно, а за відправку вимагають кошти. Одним листоноші кажуть класти гроші у конверт із декларацією, інші вимагають плату на руки, не виписуючи квитанцію. Люди обурюються, адже згадують, як кілька років тому, під час схожої урядової ініціативи на отримання субсидій, листи відправлялися за рахунок держави. Впевнені, і сьогодні це має бути безкоштовно. Однак у соцзахисті і «Укрпошті» заявляють: надсилати конверти з деклараціями люди мають власним коштом.

–Під Бобринцем у селі в мене живе 86-річна мама. Ми з дружиною приїхали її провідати, а вона дає мені конверт, який треба відправити на оформлення субсидії, і 20 гривень. Питаю, а що це за гроші? Каже, поштарка, коли розносила декларації, сказала – для відправлення треба всім покласти у конверт по 11,40. Бо без цього не буде субсидії. Я їй кажу, мамо, такого не може бути, повідомлялося, що все буде безкоштовно. Я подзвонив у соцзахист, потім ще спілкувався із сільським головою. Мені сказали, що однозначно гроші не потрібні. І що це виходить? Збирають гроші, не обліковують їх, куди вони йдуть? А якщо це все-таки плата за послуги «Укрпошті», повинна виписуватися­ квитанція, – обурюється бобринчанин Григорій Вишневецький.

На те, що листоноша вимагає кошти, скаржиться і жителька Добровеличківського району Марія Слюсаренко. За що саме мусить сплачувати таку суму, каже, поштарка не пояснює.

– Я даю їй конверт, а вона мені каже: 15 гривень. Питаю, за що? А вона мені грубо відповідає: за лист! І я була вимушена заплатити. По телевізору кажуть, усе безплатно, а на ділі – он як. Я відірвала від себе ці гроші. 15 гривень мені на два тижні вистачить на хліб. І так ледве виживаємо, ще й тут наживаються, – бідкається старенька.

Чи правомірні такі стягнення, «КП» запитала у директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова. Посадовець констатує: відшкодування коштів за відправку листів із деклараціями державою не передбачене.

– На сьогодні в області усі безкоштовно отримали конверти з деклараціями. Наступне питання полягає у тому, як ці конверти доставити до управлінь. Перший варіант  – через пошту. Людина повинна взяти конверт, який їй надіслали, піти на пошту, придбати марку, приклеїти і відправити. За це, звичайно, передбачена певна плата. На відправлення листів із деклараціями держава не передбачає грошей, – пояснює Олександр Догаров.

– Другий варіант – людина може прийти в соцзахист і здати цей конверт особисто. Це, звісно, безкоштовно. Якщо це в сільській місцевості, то у кожній сільській раді є уповноважений. Йому можна принести конверт без марок і він безкоштовно доставить його до управління соціального захисту, – додає чиновник.

На тому, що відправка листів із деклараціями платна, наголошує і очільниця Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Людмила Салоїд. Однак вартість відправки може бути різною.

– Звичайно, це платна послуга. Людям безкоштовно принесли конверти з деклараціями, вони були закуплені водоканалом, теплопостачанням, газовиками і обленерго. Частину листів поштовики доставили людям безкоштовно. Обленерго, водоканал і облгаз поділили між собою міста обласного значення – доставляли конверти у Кіровограді, Знам’янці, Олександрії і Світловодську. Відправляти ж конверти з заповненими деклараціями люди повинні власним коштом. У нас державне підприємство, у нас немає такої безкоштовної послуги ні в статуті, ні в тарифах, за це має хтось сплатити, – коментує Салоїд.

Каже, оскільки конверти у людей є, вони мають заплатити лише вартість пересилання. Якщо це рекомендований лист із повідомленням про вручення, – буде одна ціна, якщо це звичайний лист – інша. Додатково також стягуються­ гроші за так звані поштові послуги. Наприклад, за те, що листоноша допомогла людині написати адресу на конверті, потрібно сплатити півтори гривні.

– Як саме відправити лист, ніхто нікому не вказує. Це особиста справа кожного, – запевняє Салоїд, а після, відповідаючи на питання про скарги людей на поштарок, додає: на селекторній нараді ще раз усе роз’яснить своїм працівникам.

І очільниця кіровоградської філії «Укрпошти», і директор департаменту соцзахисту населення зазначають: умови, що лист із декларацією треба відправляти замовним листом, немає. Однак деякі жителі роблять це, аби бути впевненими, що їхній лист не загубиться.

– Я відправила конверт із декларацією замовним листом, щоб мати на руках підтвердження про відправку. Заплатила 11,40. У чеку вказано, що за масу листа пошта бере 7,30, за повідом­лення про доставку – 4,10 гривні, – розповідає кіровоградка Тамара Аркадіївна і згадує, як у 2010-му відправляла документи на оформлення субсидії безкоштовно.

– Для «Укрпошти» це дуже гарна можливість заробити немалі кошти. Нескладно підрахувати, якщо в області очікують на оформлення декларацій на субсидії від 200 тисяч родин, а поштові послуги вартують у середньому 5-15 гривень, як вимагають у деяких селах, «Укрпошта» заробить щанайменше два мільйони гривень. Але, враховуючи те, що квитанції виписуються, м’яко кажучи, через раз, то половина заробітку розійдеться по кишенях співробітників, – припускає економіст Роман Черевенко.

На сьогодні ж, як повідомили в Кіровоградській дирекції «Укрпошти», листів із деклараціями відправлено зовсім мало. Оскільки соцзахист орієнтував людей, що призначення субсидій розпочнеться з 1 травня, «листова хвиля» очікується наступного місяця.
e-max.it: your social media marketing partner