З новими тарифами кількість субсидіантів на Кіровоградщині зросте майже в чотири рази

,

1856Зростання цін на комунальні послуги з 1 квітня зажене чимало українських родин, зокрема й кіровоградських, у злидні. Адже рахунки за двокімнатну квартиру можуть сягнути двох тисяч – інакше кажучи, розміру місячної заробітної плати середньостатистичного жителя обласного центру. Аби хоч якось виправдатися, урядовці вирішили… скористатися досвідом своїх попередників. Так само, як у 2010 році, вони запропонували так званий безконтактний метод, тобто вирішили, що громадянам краще подавати документи на пільгу поштою. Однак, чим скінчилася історія 2010-го, всі ми прекрасно пам’ятаємо. Як кажуть, факір був п’яний і фокус не вдався – черг у соцзабезах не поменшало, листи губилися, люди в кінцевому результаті були невдоволені. Як вийде зараз – покаже час. А поки «КП» поцікавилися в органах соцзахисту, що треба для того, аби по-новому оформити субсидію, які документи необхідно заповнити, куди звертатися? Розмовляв із газетою директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.

– Олександре Васильовичу, то хто ж сьогодні має право на отримання субсидій від держави?
– 28 лютого Кабмін прийняв постанову №106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», яка набуде чинності з 1 травня цього року. Цим документом скасовано всі обмеження щодо майнового стану сімей, які звертаються за призначенням субсидій. Відтепер пільгу зможуть отримати навіть ті громадяни, які мають у власності два житлові приміщення, два автомобілі, здають житло в оренду, мають у складі сім’ї осіб, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку у службі зайнятості як безробітні. Єдине обмеження: покупка на суму 50 тисяч гривень. Тобто, якщо сім’я протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії придбала земельну ділянку, квартиру чи будинок, автомобіль, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку, або сплатила послуги з будівництва, ремонту квартири, автомобіля, телефонного (у тому числі мобільного) зв’язку на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень, у такому випадку сім’я не матиме права на призначення субсидії. Якщо вона змогла здійснити таку дорого вартісну покупку, значить, у сім’ї є кошти на оплату комунальних послуг.

– На який термін тоді сім’я позбавляється цього права?
– На рік із моменту звернення. Далі людина може знову звертатися за призначенням субсидії.

– Отже субсидія тепер надаватиметься на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше…
– Так. І це ще одна важлива відмінність нового призначення субсидій. З 1 травня запроваджується декларативний принцип призначення субсидій. Відтепер громадянам не треба подавати у відділи соцзахисту жодних документів. Достатньо надіслати заяву і декларацію з відомостями про доходи. Бланки цих документів своїм споживачам надсилатимуть підприємства, які надають комунальні послуги з тепло-водо-електропостачання. Субсидія на відшкодування житлово-комунальних послуг, як і раніше, призначатиметься на основі середньомісячного доходу зареєстрованих осіб. Але якщо раніше сукупний дохід брали за 6 місяців, то тепер – за попередній календарний рік. При цьому дохід обчислюватиметься без урахування податку з доходів фізичних осіб. Субсидія призначатиметься також на рік. При цьому її розмір розраховуватиметься окремо на опалювальний і неопалювальний періоди.

Крім того, людям більше не потрібно буде повторно звертатися за призначенням субсидії на новий період. Вона нараховуватиметься­ автоматично. Заява і декларація до органів соціального захисту подаються­ разово. Якщо люди отримували субсидію протягом 2014-2015 років, то буде перераховано розмір субсидії на наступний період  на підставі раніше поданих документів.

– Але ж дехто може в дек­ларації вказати неправдиві відомості, приховати доходи, наприклад. Як тоді буде?
– Усі задекларовані дані про доходи перевірятимуться­ управліннями соціального захисту на підставі інформації, отриманої на їхні  запити від органів Державної фіскальної служби. Якщо громадянин свідомо приховав інформацію про доходи, будуть застосовуватися штрафні санкції. Сума переплачених коштів стягуватиметься у подвійному розмірі.

– Тепер, за новим порядком субсидію зможуть отримати навіть ті, хто винаймає житло?
– Так. Новою постановою це передбачено. Субсидія призначатиметься на підставі договору оренди особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, і на яку відкрито особові рахунки зі сплати житлово-комунальних послуг.

– Але ж не всі власники квартир, напевно, захочуть переоформити особові рахунки на квартирантів.
– Можливо, але зважаючи на те, що тарифи на комунальні послуги значно зростуть, вони самі будуть зацікавлені в отриманні  субсидії квартирантами.

– Якщо людина не працює і не задекларує ніякого доходу, яким чином їй нараховуватиметься субсидія?
– У нинішньому порядку нарахування субсидії вилучено норму, коли людина не працює і не стоїть на обліку в центрі зайнятості, вона позбавлена права отримувати субсидію. Тепер такі громадяни зможуть подавати заяви на призначення субсидії і декларацію, де вкажуть відсутність доходів. Для розрахунку враховуватиметься прожитковий мінімум для працездатних осіб, сьогодні це 1218 гривень. Фіскальна служба на запит соцзахисту підтвердить, що людина доходів не має.

– Поясніть на конкретному прикладі, яку субсидію отримає середньостатистична сім’я з чотирьох осіб, із яких двоє – діти.
– Скажімо, сім’я складається із чотирьох осіб, батько  і мама заробляють на місяць по  1750 гривень кожен, сукупний дохід становить 3,5 тисячі. Існує спеціальна формула, за якою дохід на одну особу – 875 гривень (3,5 поділили на 4) ділимо на 1176 (прожитковий мінімум), ділимо на 2 (сталий коефіцієнт) і множимо на 15 (базовий коефіцієнт). У результаті виходить 5,6%. Відтак, із 3,5 тисячі гривень треба буде сплачувати 5,6% обов’язкового платежу – це приблизно 196 гривень. Тобто така сім’я за житлово-комунальні послуги щомісячно сплачуватиме 196 гривень, решту складе субсидія.

Хочу зазначити, що субсидія призначається виходячи з соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. І за спожиті понад соціальні норми послуги сім’я сплачуватиме в повному обсязі.

– Чи торкнулися зміни призначення субсидій на тверде паливо і скраплений газ для сільського населення?
– Там поки що діють чинні нормативи. Для нарахування пільг і субсидій обраховується вартість 1219,48 гривень за тонну твердого палива і 156,45 гривень за один балон скрапленого газу. Норма надання субсидії – 2 тонни вугілля на одне домогосподарство на рік, газу на 1-2 особи – 2 балона на рік, на 3-4 особи – 3 балона, на 5 і більше осіб – 4 балона скрапленого газу.

– Чи можуть селяни, які мають паї, звертатися за субсидіями?
– Звичайно. Нарахування пільги залежатиме від рівня задекларованих доходів.

– Отже, куди треба звертатися людям за субсидіями?
– Заповнені заяву і декларацію можна особисто подати у відділи соціального захисту населення за місцем проживання, або ж надіслати поштою. У сільській місцевості варто звернутися до уповноваженої особи в сільраді. Якщо щось незрозуміло – телефонуйте на «гарячі лінії» районних управлінь соцзахисту населення. За довідками можна звертатися і до департаменту соціального захисту облдержадміністрації: (0522) 22-28-44.

 

1857

 

1858

 

Подорожчання відбудеться з 1 квітня

 

1860

 Подорожчання відбудеться з 1 квітня

 

1859

Подорожчання відбудеться з 1 травня

e-max.it: your social media marketing partner