А хліб по 10 гривень не хочете?!

,

1703У Міністерстві агропромислової політики заявили про можливий стрибок цін на хліб. У зв’язку з девальвацією гривні, посадовці не гарантують, що вартість хліба триматиметься на нинішньому рівні. Тож припускають, що вже в травні за головний продукт на столі правитимуть по десять гривень.

Посадовці пояснюють, що девальвація гривні може спровокувати підвищення ціни на продовольчу пшеницю. У результаті цього в травні ціна на хліб може піднятися до 10 гривень. Таку заяву зробив перший заступник міністра агрополітики Ярослав Краснопольський, – пише УНН, посилаючись на прес-службу відомства.

За словами Краснопольського, ціна на пшеницю торік у травні складала 2500 гривень за тонну. Якщо врахувати двократну девальвацію національної валюти, то за прогнозами заступника міністра, ціна на пшеницю у травні 2015 року може сягати п’яти тисяч гривень за тонну.

– Відтак, ціна борошна становитиме від 6 до 8 тисяч гривень за тонну. У результаті, максимальна кінцева ціна на хліб – 9-10 гривень, – прогнозує Краснопольський.

Така новина шокувала українців. Кіровоградці обурюються, що й тепер ціни на хлібобулочні вироби ледь не щодня лізуть угору, а якщо вартість зро­сте удвічі, кажуть, буде справжня катастрофа. При цьому люди дивуються: як так – Україна є житницею Європи і сама годитиме голодна?!

Сьогодні за буханець хліба кіровоградці в середньому віддають 5-5,50 гривні. Уже нинішні розцінки люди вважають критичними. Що робитимуть, якщо ціни злетять удвічі, кажуть, навіть не уявляють.

– Мене ця новина просто ошелешила. Я і так кожного вечора, йдучи з роботи, заходжу в хлібний магазин і щоразу обурююся. Купуючи хліб і булочки на сніданок, залишаю двадцятку. А що буде, коли ціна на хліб зросте до 10 гривень? А булочки, певно, вартуватимуть по 5-6? Це просто божевілля у такий скрутний час добивати людей! – обурюється 49-річна кіровоградка Лариса Ігнатенко.

– Ви знаєте, мене ця проблема стосується опосередковано. Уже кілька років я не купую хліб у магазинах взагалі. Ми з чоловіком придбали хлібопічку. Борошно купуємо на базарі у знайомих селян. По-перше, ми порахували, якщо готувати хліб самому, виходить дешевше. А по-друге, і це головне, хліб виходить набагато якіснішим і смачнішим. Коли раніше купували «формулівський» хліб, на другий-третій день буханка пліснявіла, часто траплявся хліб із переробки. Тепер ми про це забули. Усім раджу переходити на власне виробництво. Але ж невідомо, якою буде ціна на борошно весною… – розмірковує 26-річна домогосподарка Олена.

– Я ще до кінця не вірю, що уряд на це піде. Це ж антинародне рішення. Хліб є продуктом першої необхідності для кожної людини і робити його недоступним – це злочин, – вважає 40-річний житель обласного центру В’ячеслав Слюсаренко.

Самі ж виробники хліба кажуть, що нині працюють у збиток, а тому не дивуються заяві згори.

– Уже зараз планується підвищення ціни на хліб. Подорожчала не тільки виробнича сировина, а й інші виробничі витрати, наприклад, такі, як запчастини автомобіля, паливо. Усе це впливає на затрати і в результаті – на кінцеву ціну продукту. Зараз значно подорожчали комунальні послуги. Тобто є всі підстави збільшувати вартість хліба вже сьогодні. Такому підприємству, як наше, яке використовує власне зерно, зараз взагалі не вигідно випікати продукцію. Ми працюємо у збиток, – пояснює «КП» спеціаліст сільськогосподарського підприємства Новоукраїнського району «Степ-Агро». – Подальше здороження, яке прогнозують на весну, буде залежати від вартості пшениці й інших виробничих витрат.
e-max.it: your social media marketing partner