Працівників профілакторію КНТУ змушують писати заяви на звільнення – заклад закривають

,

1677Після новорічних свят працівників профілакторію кіровоградського технічного університету поставили перед фактом – профілакторій ліквідують. Причина – Фонд соціального страхування призупинив фінансування з державного бюджету. За свої кошти університет його утримувати не збирається. Каже, що профілакторій до нього жодного юридичного відношення не має. Відтак двох десятків робітників просять звільнятися за власним бажанням. Тим часом у педуіверситеті аналогічну проблему вирішили: студенти й надалі оздоровлюватимуться.

У Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пояснюють, що з 1 січня він об’єднується з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. У напрямках діяльності нової структури відсутня така функція, як фінансування санаторіїв-профілакторіїв. Про припинення фінансування, кажуть, попереджали керівництво в телефонному режимі 30-31 грудня.

– Профілакторії ми вже не фінансуємо, – говорить директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олександр Діхтяр. – Відповідно у закладах з цього приводу виникла напруга. Раніше ми виплачували тільки заробітну плату, харчування і лікування. Питання утримання профілакторію вирішувала адміністрація. Якщо їм треба цей профілакторій – нехай шукають кошти.

Як розповідають працівники, про ліквідацію їх ніхто не попереджав. Так само не було жодних роз’яснень. Люди майже місяць ходять на роботу, а заробітну плату, за їхніми словами, виплачувати ніхто не збирається. 

– По закону нас за два місяці до ліквідації мали б попередити і поставити на біржу. Цього не було, – кажуть працівники профілакторію. – Більше того, нас виганяють зі своїх кабінетів, університет опечатує їх, відключили електроенергію. Нас змушують писати заяви на звільнення за власним бажанням і відправляють на всі чотири сторони. А ми не можемо так зробити, бо у нас і кредити, і маленькі діти…

Працівники розповідають, що 5 січня мав бути новий заїзд у профілакторій. Проте після наказу про ліквідацію університет почав відмовляти студентам у продажу путівок.

– Незаконна відмова дітям купити путівку – це було першим порушенням університету. Самі батьки дуже бурхливо реагували на закриття. Студентам тут дуже подобалося. У нас є сауна, басейн, фізкабінети, масажі, триразове харчування… Університету цей профілакторій потрібен. Ректор мав би вирішити питання про співробітників. Але він цього робити не хоче, бо постійно у відпустках, – заявляють працівники профілакторію.

В адміністрації університету запевнили «КП», що санаторій-профілакторій – відокремлений структурний підрозділ, до якого вони жодного юридичного відношення не мають. Кажуть, профілакторій їх дійсно влаштовував, могли б і надалі там оздоровлювати своїх студентів. Проте фінансувати його аж ніяк не можуть.

– У нас скрутна ситуація, не можемо їм нічим допомогти, – говорить проректор із наукової роботи технічного університету Володимир Кропівний. – Університет надає профілакторію приміщення, охорону, обладнання, електроенергію. Що стосується зарплати – платити не можемо. Ми рахували, що на один місяць фінансування нам треба витратити щонайменше 45 тисяч доларів. Це питання може бути вирішене тільки на державному рівні. До чого тут наш університет? Може область долучиться до вирішення цього питання, виділить якісь позабюджетні кошти?

Окрім того, в адміністрації університету кажуть, що роботодавцем для працівників є головний лікар, який і повинен їх звільняти.

– Ми видали наказ, що профілакторій ліквідується у зв’язку з тим, що немає варіантів фінансування. А робітників ми просто не встигли попередити. 28 грудня вийшов закон, а з 1 січня вони вже не фінансуються. Ми спілкувалися з Центром зайнятості, вирішили, що їм буде краще звільнитися за власним бажанням. Ми не можемо ніяким чином їм заплатити й оформити до себе. Ми технічний університет, яка у нас може бути санітарка, медсестра і так далі? Куди ми їх зарахуємо? Єдиний варіант – нехай звільняються і стають на біржу, – повідомив Володимир Кропівний.

Проте головний лікар санаторію-профілакторію Володимир Дяченко запевняє: звільняти своїх працівників не може, оскільки не має на це юридичного права. За його інформацією, вже троє людей таки написали заяви. Решта продовжують боротьбу.

– Звільняти людей не буду, – говорить Володимир Дяченко. – Так, ми відокремлений структурний підрозділ, але без юридичної особи. Особисто я підпорядкований ректору і самостійно вирішування питання звільнення і розпоряджатися матеріально-технічним майном не маю права. Зараз університет по-хитрому пропонує писати заяви за власним бажанням. Звичайно, нема людини – нема проблем. Але цього ніхто не робитиме, бо потім узагалі не отримаємо жодних виплат.

Крім того, головний лікар говорить, що ліквідація – незаконна. І всі її наслідки, в тому числі і виплату компенсацій, має взяти на себе університет.

– Те, що Фонд припиняє фінансування, – не підстава для звільнення. Власник, тобто університет, повинен вирішити – або взяти на свій баланс (як це зробив санаторій-профілакторій педуніверситету), або ліквідувати. У нас вирішили ліквідувати, видали наказ, який суперечить Закону про працю. Повинна бути ліквідаційна комісія, яка має затвердити накази про звільнення. Оскільки це ліквідація, підпис у трудовій книжці повинен поставити не головний лікар, а голова ліквідаційної комісії, – пояснює Володимир Дяченко.

В аналогічній ситуації опинився і профілакторій педагогічного університету. Проте ректор КДПУ Олег Семенюк знайшов вихід, як урятувати оздоровчий заклад.

Він повідомив «КП», що санаторій-профілакторій «Юність» працюватиме і надалі, а фінансування надходитиме зі спецфонду університету. Єдине – таки доведеться трохи скоротити штат і несуттєво підняти ціни на путівки. Та найголовніше – студентам буде де оздоровитися!

Працівники профілакторію технічного університету говорять, що боротимуться за свої робочі місця до кінця. Якщо треба буде, звертатимуться і до суду.

– В університеті нам кажуть, що коли ревізія закінчиться, вони все опечатають і ми до приміщення не зайдемо. Може й справді, грошей в державі немає, то нехай зроблять по-людськи, по закону ліквідують, виплатять нам компенсації і поставлять на біржу. Якщо ми підемо за власним бажанням – ми потім нікуди не влаштуємося на роботу. Взагалі це сором так ставитися до людей. Якщо не вирішать це питання законно – звернемося до суду, – запевняють працівники.
e-max.it: your social media marketing partner