Громадськість взялася боротися з поборами в школах

,

1408Побори в школах змусили громадськість оголосити їм справжню війну. На допомогу батькам учнів прийшла благодійна організація «Відкрите серце», реалізовуючи проект посольства США в Україні.

–У цьому напрямку ми тільки почали працювати. Ініціатива з’явилася на волонтерських засадах, – зазначає «КП» координатор цього проекту Вікторія Лінцова. – Наша головна мета – ініціювати реформи в системі збору благодійних внесків від батьків і залучати їх самих до цього процесу задля прозорості.

Проект розрахований на дев’ять місяців, тобто діятиме протягом нав­чального року. Вікторія розповідає, якщо будуть хороші результати та потреба, можливо, його продовжать. Наразі волонтери громадської організації працюють над першим етапом його втілення.

– Зараз перший етап проекту. Ми проводимо моніторинг, тобто он-лайн опитування, реєструємо телефонні звернення, – каже громадська активістка, пояснюючи, що після цього готуватимуть аналітичний звіт і представлять його департаменту освіти області.

– Ми записуємо скарги батьків. Існує спеціальна форма для реєстрації. Але нам також телефонують, просять електронну адресу, потім пишуть, вказуючи дані – номер школи і вчителів чи посадовців, які вимагають у них гроші. Поки що ми тільки збираємо інформацію. Далі проводитимемо всі процеси обережно, бо батьки переживають за своїх дітей. Усім відомо, які потім можуть бути репресії школярів, негативні явища. У деяких випадках батьки навіть вимушені переводити дітей до інших навчальних закладів, бо відмовилися здавати кошти на ремонт чи на подарунки вчителям, – говорить Вікторія Лінцова.

За словами активістки, вони не борються із системою збору коштів, бо розуміють, що школи не виживуть без фінансової підтримки батьків і благодійників. Вони – за прозорість. Кажуть, знають, як її забезпечити.

– Ми просто хочемо регулювати це нормативно, – каже співрозмовниця «КП». – Існує успішна модель роботи створення благодійних фондів або благодійних організацій батьками при школах. Ці організації можуть залучати фінансування, в тому числі можуть проводити всі види благодійності.

Різниця лише, куди саме здавати кошти, є, і вона вагома, наголошує координатор антипоборного проекту Вікторія. Каже, якщо розподіл і контроль внесків здійснюватиметься самими батьками, процес буде прозорим, удасться уникнути низки конф­ліктних ситуацій, які виникали чи не в кожній школі міста.

– Наразі ми бачимо, що у більшості випадків батьки – просто жертви ситуації, які вимушені здавати гроші. Переважно вони навіть не знають, куди ці кошти витрачаються. Просто зобов’язані здавати їх щомісяця у фонд класу та школи, оплачувати ремонт, купівлю плазми, комп’ютера, мультимедійної дошки, яка використовується два рази на кілька років, але коштує дуже недешево... І вони не можуть цьому протистояти. Тобто вони не залучені до механізму прийняття рішень щодо збору цих коштів та їхнього використання, – пояснює суть проблеми громадська активістка.

Вона вважає, що разом із допомогою батьків мають бути альтернативні джерела фінансування. Тобто слід звертатися до благодійників, бізнесу, міжнародних фондів для отримання фінансування.

– Якщо матимемо прозорість, у батьків буде мотивація здавати кошти, адже розумітимуть, на що саме вони витрачаються, та матимуть звітність. Від цього виграють усі. З кінця жовтня ми плануємо організувати форум, куди запросимо представників влади, всіх активістів і громадськість для відкритого обговорення, які маю­ть бути реформи у цій системі, – каже Вікторія.

Взагалі в проекті існує три етапи. Перший, як уже зазначалося, моніторинг, на другому – передбачене навчання батьків-активістів, до якого залучатимуться й експерти, в тому числі і з інших регіонів, де вже є моделі роботи через благодійні фонди.

– Також плануємо зняти соціальний рек­ламний ролик, де розповідатимуть батькам про їхні права щодо благодійності у школах і як їх захищати, – додає Вікторія.

У рамках проекту також відбудеться нав­чальний захід для вчителів, що пройде на початку весни.

– Учителі, як з’ясу­валося, теж не знають своїх прав, нормативної бази стосовно благодійності. Їх треба навчити цьому, – додає Вікторія Лінцова.

Хоча проект, спрямований на боротьбу з поборами в школах, і стартував нещодавно, чимало батьків уже залишили заявки.

– Є анонімний сигнал із восьмої школи. Жінка пише, що заступник директора вимагає кошти за оцінки. Було звернення з тридцять першої школи, там ідеться про порушення прав дитини. Та переважно скарги про вимагання коштів на благодійність. Наприклад, подарунки до Дня вчителя чи на день народження директора, – розповідає активіст.

Вікторія Лінцова каже, що під час зборів грошей у школах ніхто не дивиться­ на соціальний статус батьків. Мовляв, усіх – під одну гребінку: і більш-менш заможних, і тих, хто не має можливості щоразу здавати гроші.

– Півтори сотні гривень для матері-одиначки – це велика сума. Вона відмовляється їх здавати, а на неї потім тисне батьківський комітет, – розповідає ­Вікторія.

Проаналізувавши анкети тих, хто вже звернувся до волонтерів, виходить що суми, які просять на благодійність, різняться у місті і сільській місцевості.

– У середньому за обсягами анкетування, у школах просять суми від 500 до 2500 гривень на рік. У селі – 400-500 гривень. Можна сказати, що ми маємо незаявлену платну освіту, – робить висновок громадська активістка.

Вікторія каже, що на ідею з антипоборним проектом департамент освіти облдерж­адміністрації в цілому відреагував схвально, попросивши згодом повідомити про результати роботи.

– Я б хотіла звернутися до батьків. Якщо їх зацікавила інформація про проект, то її можна знайти у соціальній мережі Facebook у групі благодійної організації «Відкрите серце», – зазначила насамкінець співрозмовниця «КП».
e-max.it: your social media marketing partner