Індекс борщу: ціни невпинно лізуть угору
Якщо у цілому світі рівень купівельної спроможності вимірюється макдоналдзівським «Біг-маком», то в Україні індекс достатку населення можна визначити на прикладі борщу. Чим дорожчі інгредієнти – тим менш доступною стає ця страва для українських родин. Відтак, якщо в сезон борщ із буденної страви перетворився на святкову, значить, прийшла криза. І серйозна.
«КП» знову вдалася до дослідження. За орієнтир газета взяла ціни на продукти, що становлять складову борщу: картопля, морква, квасоля, зелень (зазвичай, кріп-петрушка), буряк, цибуля, капуста і, звісно, м’ясо (свинина-яловичина).
Обійшовши основні ринки і найбільш популярні супермаркети обласного центру і, порівнявши там ціни, помітила закономірність – на базарі дорожче!
Однак продавець Андрій вважає інакше: продукти на ринку та у магазинах порівнювати не варто. Переконаний, на ринках продукція завжди свіжа, більший вибір, і це виправдовує ціну.
– У магазинах продукти лежать тижнями і майже не псуються, варто задуматись, що то за їжа така, – говорить співрозмовник газети.
У свою чергу продавчиня Анастасія, яка працює в овочевому відділі одного з кіровоградських супермаркетів, запевняє, що магазинна продукція не поступається якістю ринковій, а за ціною вона більш вигідна.
– Нам щодня завозять свіжу продукцію. Те, що не встигають купити, – ми спочатку продаємо зі знижками (якщо продукція має більш-менш нормальний вигляд), а потім за якийсь час знімаємо, списуємо і викидаємо. Нас постійно перевіряють різні інстанції і ми б уже не працювали, якби наші продукти не відповідали стандартам, – наполягає на своєму Настя.
А от щодо цін, жінка каже, що в супермаркетах вони змінюються ледь не щодня, та тим не менш все одно нижчі, ніж на ринку.
Домогосподарка Інна, яку «КП» зустріла в супермаркеті, розповіла, що і в магазині, і на ринку є свої плюси і мінуси.
– Десь дорожче, десь дешевше, десь якісніше, десь – ні. Я купую продукти і в супермаркеті, і на базарі. Головне не купувати відразу, а походити, прицінитися, подивитися, яка на вигляд та ж сама картопля, а потім уже брати її, – ділиться жінка власними секретами вдалої покупки.
«КП» вирішила скористатися порадою Інни і вибрати найкращі продукти. За приблизними підрахунками, каструля борщу обійшлася більш, як у півсотні. І це в сезон!
Додайте до цієї суми вартість томатної пасти (12-15 гривень), сметани, приправ, солі і у кращому випадку борщ потягне на всі 70 гривень.
– Один похід за продуктами для нашої сім’ї з трьох осіб обходиться майже у дві сотні. Сказати, що ми купуємо якісь марципани, не можу. Зараз доводиться добре затягувати паски і, стоячи перед прилавком, уже думати: краще купити більше картоплі чи «щось смачненьке». Раніше такого не було. Наша родина ні в чому себе не обмежувала. Скуповуємося ми раз на два дні, – розповідає кіровоградка Олександра.
Таких, як сім’я цієї жінки, – чи не кожна друга. Відтак нині лише на харчування родині потрібно близько трьох тисяч гривень на місяць. При нинішніх зарплатах – це левова частка доходів. А де взяти гроші на комуналку, хоч якийсь одяг і взуття, на ліки й інші потреби – це питання риторичне і відповідь на нього навряд чи хтось нині наважиться дати. Як і на те, коли закінчиться війна, а долар знову стане хоча б вісім гривень.