Цукор дорожчає – бабусі праві…
Якщо колись ми кепкували з наших заощадливих бабусь, що вони «про запас»заготовлюють крупи, цукор та мило на рік, то нині відчуваємо: вони були праві. От і цього року, як тільки розпочався сезон заготівлі та консервації, подорожчав цукор. Так, за останній тиждень середні оптові ціни на цукор в Україні підвищилися майже на сім відсотків.
Наприклад, у Кіровограді в мережі супермаркетів кілограм цього продукту коштував у середньому 6 гривень 45 копійок. То чи варто запастися продуктом народного споживання? Експерти відзначають, що, услід за оптом, вже найближчим часом слід очікувати подорожчання цукру-піску в мережі роздрібної торгівлі.
У неофіційних бесідах топ-менеджери найбільших агрокомпаній пояснюють такий підйом цін на цукор сезонністю, оскільки почався час заготовок ягід і фруктів на зиму як громадянами, так і підприємствами. Однак, такі пояснення супере- чать недавній заяві голови правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Миколи Ярчука, який наприкінці травня пообіцяв, що ціни будуть стабільні впродовж усього літа.
У той же час, експерти пов’язують подорожчання цього продукту не стільки із сезонністю, скільки зі скороченням площ посіву цукрових буряків, і прогнозують подорожчання ще на 20 відсотків до кінця поточного року. Піднімається ціна на цукор і в Кіровограді. У деяких точках він вже коштує 6,50-7 гривень за кілограм. На ринку ж торговці говорять, що вартість зросте до 8-9 гривень. Хоча чи всі нині, особливо молодше покоління, варять удома варення та закривають компоти?