У Кіровограді планують відкрити молодіжний центр розвитку. Поки єдина проблема – Чорноіваненко, бо він хоче забрати приміщення під ресторан?

,

1127Ідея створити в області центр розвитку молоді з’явилася ще три роки тому. Власне, тоді про Кіровоград уперше заговорили, як про креативне місто. Два міжнародні форуми, імениті спікери світового рівня, маса проектів, налагодження тісних стосунків із закордонним третім сектором і згуртування місцевих громадських організацій дали новий поштовх для побудови громадянського суспільства в регіоні. Усім цим опікувався і продовжує займатися Інформаційно-ресурсний центр, визнаний найкращим у державі. Проте обставини, в які загнали організацію, нині дають підстави вважати, що чинна обласна влада зосереджена не на пошуку спільної мови з громадськістю, а навпаки – на знищені будь-яких контактів.

Уже сьогодні громадські організації готові публічно заявити про не надто шанобливе ставлення керівництва обласної ради до них. Мовляв, щойно третій сектор у регіоні почав відроджуватися, як його взялися фактично виживати. Під загрозою опинилося і відкриття молодіжного центру розвитку – сучасного осередку, який би готував нову зміну управлінців, політиків... А все тому, що керівництво обласної ради зацікавлене у підвищенні розцінок на оренду приміщень.

В Інформаційно-ресурсному центрі кажуть: нові тарифи будуть просто непомірними, відтак, доведеться згортати роботу, а разом із тим чималу кількість проектів із міжнародними інституціями.

– Нові розцінки для нас просто непомірні. Ми орендуємо в управління власності облради два приміщення – одне, де знаходиться Інформаційно-ресурсний центр, інше – приміщення, де ми плануємо відкрити молодіжний центр розвитку. Наша організація – неприбуткова, кошти від грантів спрямовуємо лише на проекти, тож кожна копійка – на обліку, – розповідає директор Інформаційно-ресурсного центру Ірина Жарова, зауважуючи, що досі оренда була на пільгових умовах.

За словами керівника, відкриття центру для молоді планувалося ще у січні, однак, через події в країні, його довелося відкласти.

– Центр, який ми хочемо відкрити, – просвітницький. Це можливість для молоді реалізувати себе, отримати необхідні знання та досвід. Уже є домовленості про майстер-класи та тренінги відомих фахівців, готових приїздити особисто та давати лекції дистанційно, по скапу. Крім того, участь у відкритті центру планує взяти Сергій Ларін. У такому починанні нас підтримують не лише місцеві громадські організації, а й міжнародні. Якщо керівництво обласної ради не перегляне свої наміри, це поставить під загрозу ту роботу, яку ми вже провели. Зокрема, у напрямку співпраці з Євросоюзом, – пояснює Ірина Жарова.

Директор Інформаційно-ресурсного центру говорить, досі підтримку міжнародних організацій вдавалося отримувати, бо обласна влада була зацікавлена у розвитку громадянського суспільства.

– У попередні роки нам вдалося реалізувати чимало проектів із міжнародними організаціями. Насамперед тому, що ми мали підтримку керівництва області. Без участі влади, як третьої сторони, ми б не досягли результатів, бо тільки на таких умовах відбувалася співпраця. Наприклад, з боку тієї ж Швеції. Сьогодні, на жаль, ми відчуваємо лише бажання нас вижити, – констатує Ірина Жарова і наголошує, що від наміру відкрити урочисто молодіжний центр розвитку до Дня молоді не відмовиться.

– На найближчій сесії ми плануємо звернутися до депутатського корпусу не піднімати нам орендну плату. Якщо для того, аби достукатися до облради, знадобиться мітинг громадських організацій, ми його зберемо. Уже зараз громадські організації готові вийти з транспарантами, – насамкінець заявляє директор Інформаційно-ресурсного центру.

Тим часом, джерела в обласній раді кажуть, що на приміщення, де знаходиться готовий до відкриття молодіжний центр розвитку, є інші плани – там керівництво хоче відкрити ресторан. Мовляв, при нинішній кризі такий об’єкт приноситиме більше користі, аніж збитковий просвітницький заклад.
e-max.it: your social media marketing partner