Діти долають щодня по шість кілометрів, добираючись до Приютівської школи

,

1015Уже кілька днів близько двох десятків учнів Приютівської школи, що у Новоукраїнському районі,  змушені самотужки долати чималу відстань, добираючись до навчального закладу. Коли відновиться рух шкільного автобуса – невідомо.

5 травня шкільний автобус не вийшов на рейс, тому діти з сіл В’юнки та Куликової балки змушені йти з села до школи по три кілометри, стільки ж в у зворотньому напрямку. Дехто з них іде пішки, а декого батьки підвозять власним транспортом. Без автобуса залишились і приютівські діти, тому вони теж власними силами добираються до навчального закладу.

Скільки так триватиме – невідомо. У Приютівській сільській раді «КП» запевняють, що зробили все можливе в цій ситуації. Там кажуть, що далі справа залежить не від них, а від казначейства, яке не проплачує платіжні доручення. Автобус же без пального вийти на рейс не може.

– Казначейство не проплатило нам солярку. З дня на день чекаємо проплати, будемо возити дітей далі. В цьому єдина проблема. Діти добираються пішки, когось батьки возять. Люди розуміють, що подібна ситуація не лише в нашій сільській раді, а по всій державі така катавасія. Солярка зараз дорога, хто мені її подарує? – риторично запитує Приютівський сільський голова Ольга Присяжнюк.

Очільниця села пояснює, що шкільний автобус рада орендує у відділі освіти Новоукраїнської райдержадміністраці.

– Ми його утримуємо. Затрати на пальне, ремонт, заробітна плата водію – все це за кошти сільського бюджету, – уточнює Ольга Присяжнюк.

Коли казначейство пропустить платіжні доручення, керівник села не знає, але сподівається, що це станеться скоро.

– Зарплата, нарахування на зарплату, оплата за енергоносії, тоді йде харчування і підвезення дітей. Харчування вже оплатили, а на підвезення дітей коштів немає. Кинуть гроші – вони нам одразу перерахують. Ми це питання тримаємо на контролі, – запевняє посадовиця.

«КП» заодно уточнює, чи не можна поки знайти інший вихід у цій ситуації, та на це сільський голова вимушено констатує, що ні.

– А хто нам піде на зустріч? Немає ніякої перспективи, що ми сьогодні візьмемо, а завтра нам проплатять. Ніхто не знає, як воно буде, – пояснює Ольга Присяжнюк, додаючи, що з цією ситуацією до начальника відділу освіти не зверталися, каже, впливу на держказначейство немає ні в кого.

«КП» поцікавилася у відділі освіти Новоукраїнської райдержадміністрації, чи чиновники шукають вирішення проблеми з підвезенням учнів до Приютівської школи. Утім, як з’ясувалось, ні. Там не знають ні сном, ні духом про те, що діти з трьох сіл - В’юнки, Приют і Куликової Балки, ходять до навчального закладу пішки.

– Не знаю... Дітей підвозять. У Приютівській школі є автобус. Якщо відсутнє підвезення, обов’язково директор школи телефонує і каже про це, але у нас не було ніякої інформації... Я з’ясую це питання. Ви поки що не розголошуйте про це, а я з’ясую із директором після наради, – зазначила заступник начальника відділу освіти Новоукраїнської райдержадміністрації Валентина Горбатенко.

Зателефонувавши за деякий час до Приютівської школи, нам пояснили, що директор ще не повернувся з наради, тому «КП» спілкувалася із заступником із навчально-виховної роботи Валентиною Крамар. На питання, чи підвозить шкільний автобус дітей із сіл В’юнки, Приют та Куликова Балка, жінка одразу відповіді теж не дала. Сказала, що спершу з’ясує це питання.

– На даний час не возять. Не вистачає грошей на солярку, – повідомила згодом заступник директора.

«КП» уточнила, чи клопотала школа зі своєю проблемою перед відділом освіти РДА. На це газеті відповіли заперечно.

– Ні, не говорили. Цим займається сільська рада. Вони кажуть , немає грошей. Всього три дні автобус не курсує, – уточнила Валентина Крамар.

Коли вийде шкільний автобус на рейс – чіткої відповіді дати ніхто не може. Дітям же в цій ситуації залишається знову самотужки долати чималу відстань до навчального закладу.
e-max.it: your social media marketing partner