Хліб подорожчав. Не востаннє!

,

977Здорожчання хліба та хлібобулочних виробів не могло лишитися непоміченим для більшості українців і жителів нашого регіону зокрема. Причини, які називають виробники, – ріст цін на сировину, газ і паливно-мастильні матеріали. Саме через це, як повідомляє «Кіровоградхліб», підприємство мусило підняти ціну на хліб масового вжитку. Проте, чи були на це законні підстави, з’ясовуватиме Антимонопольний комітет.

– Може, для когось це копійки, але я розцінюю, що збільшення ціни на хліб – це знущання над народом. У той час, коли рахуєш кожну гривню, буханець дорожчає на 40 копійок і на стільки ж булочка! Підприємці здирають із людей гроші, куди дивляться чиновники?  – обурюється 60-річна кіровоградка Галина Олійник.

На скарги людей продавці хлібних магазинів знизують плечима. Кажуть, самі неабияк здивувалися, побачивши нові розцінки.

– Керівництво пояснило, що хліб подорожчав через валютні стрибки, і що це далеко не останнє підвищення, скоро буде ще більше,  – розповідає продавець магазину «Формула смаку» Наталя.

Аналогічна ситуація зараз спостерігається у багатьох регіонах країни. У чому її причини, «КП» запитала думку нардепа Андрія Табалова, який разом із батьком зажив слави хлібного магната всеукраїнського масштабу. Проте він вважає подорожчання хліба досить помірним і передбачає чергове зростання ціни до кінця цього року.

– Моє ім'я досі асоціюється з «Формулою смаку», але вже понад рік я працюю народним депутатом України. Тому це питання – до керівництва торгової марки. А от як бізнесмен і політик прокоментувати можу. Ціни не тільки на хліб зростають по всій країні. Проте завдяки запасам зерна Аграрного фонду подорожчання на хліб досить помірне, – вважає Андрій Табалов. – Зросли в ціні пальне та майже уся сировина, особливо імпортна. Ціни на велику групу товарів залежать від цін на пальне, електроенергію та газ. Паливно-мастильні матеріали Україна здебільшого закуповує. Через знецінення гривні дорожчає імпорт. Міцність гривні має також політичну складову – довіру до національної валюти, українських цінних паперів та нашої держави загалом. Від цього залежить ціна запозичень для держави та національних бізнес-структур. Ситуація на Сході, загроза військової інтервенції негативно впливає на курс гривні. На жаль, потенціал зростання цін невичерпаний. До кінця року нас чекає чергове подорожчання.

Тим часом виробники оптимізовують свої витрати, в тому числі через збільшення цін на продукцію. Минулого тижня ТОВ «Кіровоградхліб» повідомило обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України про те, що змушене підвищити відпускні ціни на хліб масового вжитку «у зв’язку зі збільшенням вартості сировини, газу, паливно-мастильних, пакувальних  матеріалів, яке відбулося у першому кварталі поточного року». Мовляв, саме через це підприємство опинилося у скрутному фінансовому становищі.

– Ми вивчаємо цю ситуацію, надаємо відповідні запити даному підприємству, щоб нам надали калькуляції, копії договорів, укладених з аграрним фондом, з Кіровоградською ОДА. Ми звернулися в департамент агропромислового розвитку, департамент економіки, щоб вони нам повідомили, чи створено в області регіональний резерв продовольчого зерна та борошна з метою інтервенції з резерву в періоди загострення цінової ситуації. Наразі чекаємо на відповідь, – прокоментував «КП» голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Олександр Корнюша.
e-max.it: your social media marketing partner