У Нацкомісії заявили, що місцева влада завищує тариф на тепло для населення. У відповідь НКРЕКП назвали популістом!

,

02552В Україні окремі місцеві органи самоврядування встановлюють необгрунтовано завищені тарифи на тепло для населення, заявили у Нацкомісії з регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). До переліку тих, хто отримав «чорну мітку», потрапили Кіровоград і Олександрія. Однак міські чиновники в унісон із представниками теплопідприємств категорично не згодні з такою оцінкою і заяву регулятора називають популізмом.

 «Після проведення тарифної децентралізації, повноваження з встановлення тарифів частині суб’єктів господарювання, які не підпадають під критерії ліцензування НКРЕКП, перейшли до місцевих органів влади. Отримавши такі повноваження, деякі органи місцевого самоврядування почали встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги значно вищі, ніж раніше встановлювала НКРЕКП», – ідеться у повідомленні.

У Києві порахували, абонентам «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» та олександрійського «Теплокомуненерго» тариф завищили приблизно на 12%, порівняно з тим, який раніше встановлювала сама Нацкомісія.

Натомість місцеві чиновники категорично не згодні з такою оцінкою регулятора. Кажуть, для підвищення тарифів є об’єктивні причини, а заява НКРЕКП – відвертий популізм.

– Чому ніхто не запитує, на скільки останнім часом здорожчав газ для комунальних підприємств? НКРЕКП підвищує тарифи для комунальних підприємств, а хочуть, щоб тарифи на тепло для населення не зростали. Ну, так же не буває! Міська влада не може постійно компенсувати цю різницю, бо коштів у бюджеті просто немає, – прокоментував «КП» начальник управління житлово-комунального господарства Олександрійської міськради Геннадій Лоцман і наголосив, підпорядковане йому комунальне підприємство «Теплокомуненерго» у розрахунок тарифу на тепло заклало мінімальну рентабельність. – Це популістська заява Нацкомісії з регулювання. Подивіться, які колосальні прибутки за останні роки показав «Нафтогаз» і як зростала ціна на блакитне паливо.

У тому, що чинний тариф обгрунтований, переконує і заступник начальника ДП «Кіровоградтеп­ло» Анатолій Таран.

– Коли виконком встановлював тариф, управління економіки перевіряло і прораховувало всі витрати і підстави для підвищення вартості послуги. Якщо наші складові перевищуватимуть затрати, подаватимемо на перерахунок, – зауважує він. – А заява комісії – голослівна і популістська! Вона не має жодного економічного обгрунтування.

Нагадаємо, нещодавно «Кіровоградтепло» опинилося в епіцент­рі тиску «Кіровоградгазу». Останній, вимагаючи погашення боргів, двічі вимикав подачу палива на котельні підприємства, внаслідок чого жителі обласного центру в морози залишалися без тепла. Однак і першого, і другого разу на ситуацію вплинув очільник регіону Сергій Кузьменко. Минулого тижня «Кіровоградтепло» заявило про погашення поточної заборгованості за розподіл природного газу перед постачальником.

Тим часом прокоментувала ситуацію з заявою Нацкомісії і директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Дов­жук. Вона наголосила, погоджуючи тариф, кожен орган місцевого самоврядування діяв згідно з процедурою.

– Він обговорював, оприлюднював, збирав зауваження, розглядав усі розрахунки і, думаю, тариф був умотивований, – зауважує посадовиця. – Структура тарифу на теплову енергію має три складники – виробництво теплової енергії, транспортування і постачання. Левову частку складає виробництво. І в ньому 90-91% – це вартість природного газу й електричної енергії, яка потрібна для виробництва тепла. Кілька відсотків складає заробітна плата працівників, решта – інші потреби. Тому говорити про суттєве завищення тарифу не можна. Треба бачити розрахунки.
e-max.it: your social media marketing partner