Закупівельні ціни на молоко катастрофічно знижуються

,

966Селяни з різних районів Кіровоградщини скаржаться на те, що молокоприймальні пункти почали масово знижувати закупівельні ціни на молоко. З квітня власникам корів платять за той самий літр від 50 копійок до 1,2 гривні менше. До того ж людей обурює й те, що причини такого здешевлення ніхто не пояснює.

– Донедавна у нас молоко купували по 3,20 гривні за літр, а з початку квітня ціна знизилася до двох гривень! Шофери, які збирають молоко, кажуть, що ціна падатиме ще нижче. Як це так?! Продукти подорожчали, бензин теж, а молоко знецінилося. Чому? А що тоді чекати влітку? За гривню віддаватимемо? За що нам тоді жити у селі? Роботи немає, п’ять-шість душ працює, а решта – тільки завдяки молоку і виживає, – обурюється жителька села Леніно Маловисківського району Ніна Красікова.

За коментарем «КП» звернулася до директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Коренюка. За словами посадовця, основними причинами зменшення закупівельної вартості молока у сільського населення є проблеми зі збутом сировини та зменшення купівельної спроможності городян.

– Основна причина проблем зі збутом молока, зокрема, через ускладнення стосунків з Російською Федерацією. Адже українська молокопереробна промисловість у переважній своїй більшості постачала молочну продукцію до білокам’яної. На сьогоднішній день є величезні труднощі, молокозаводи вимушені зменшувати закупівельну ціну. Ми через облдержадміністрацію вже звернулися з цього питання до міністерства аграрної політики,  – коментує Сергій Коренюк.

Посадовець каже, департамент агропромислового розвитку ОДА запропонував профільному міністру Швайці, який нещодавно відвідував наш регіон, видати постанову, якою була б зафіксована гранична закупівельна ціна на молоко, як це було у 2012 році.

– Те, що у квітні літр молока коштує дві гривні, зовсім не гарантує того, що в червні-липні ціна не знизиться до гривні чи ще менше. Тому, щоб не було подальшого зниження вартості, ми просили зафіксувати ціну на рівні 2,2-2,5 гривні, – додав директор департаменту.
e-max.it: your social media marketing partner