Довічно ув’язнили зрадницю, яка допомагала коригувати удари по Кіровоградщині

, КП

17540До максимального терміну кримінального покарання – довічного позбавлення волі з конфіскацією майна засудили 22-річну Ангеліну з Кіровоградщини. Це перший такий вирок, проголошений в області за злочин проти основ національної безпеки.

Засуджена – родом із Павлиша Олександрійського району. У поле зору правоохоронців вона потрапила після повернення на рідну Кіровоградщину з окупованого Маріуполя, де вона тимчасово знаходи­лася під час повномасштабної війни, повідомляють в обласній прокуратурі.

У судовому засіданні дів­чина розповіла, що у січні-лютому 2022 року вона була в Криму. Після початку пов­номасштабної війни у березні минулого року виїхала з Криму у Маріуполь. Коли зайшли російські солдати, то її, як і інших, змушували працювати. Для того, щоб повернутися додому, на вимогу російських військових вона підписала згоду на конфіденційну роботу, яка була пропуском на автобус, після чого її відпустили. Про це йдеться у матеріалах рішення Світловодського міськ­районного суду.

У лютому цього року, коли вона була вдома, на її телефон з українського номеру зателефонував незнайомець, нагадав про зобов’язання, підписане у Маріуполі, за яке її відпустили, та сказав, що, оскільки вона колаборант, то повинна працювати на РФ. Чоловік узяв у неї її нікнейм у телеграмі та сказав, що напише згодом.

Також у матеріалах суду вказують, що для співпраці в Ангеліни були корисливі мотиви – отримувати кошти. Вона хотіла та могла виїхати сама в РФ, проте залишилася, оскільки бажала заробити грошей у російського військового.

Уже 13 лютого дівчина отримала повідомлення з пропозицією за винагороду співпрацювати з представниками РФ.

Далі, починаючи з 16 лютого, надсилала дані та координати об’єктів критичної інфраструктури, місця розташування важливих об’єктів, підрозділів ЗСУ та блокпостів. Для збору інформації дівчина їздила Кіровоградською та Полтавською областями і приховано фотографувала необхідні об’єкти з прив’язкою до місцевості.

Інформацію пересилала своєму «зв’язковому». Ним виявився її знайомий – бойовик окупаційних угруповань РФ, який воює на сході. Далі він звітував своєму російському куратору з ФСБ. За її координатами російські окупанти завдавали неодноразові ракетні удари по Кіровоградщині. Серед основних цілей були підприємства Укроборонпрому та нафтопереробної галузі, кажуть у СБУ.

В обласній прокуратурі уточнюють, за виконання простих доручень російські куратори платили дівчині від 2 до 4 тисяч гривень. Згодом, за виконання складніших завдань, зокрема фото та відеофіксацію місць дислокації наших військових, їхніх частин та техніки, оборонних підприємств, а також об’єктів критичної інфраструктури двох областей – до 25-35 тисяч гривень за один об’єкт.

За словами дівчини, загалом за виконану роботу від росіян вона отримала близько 150 000 гривень.

17546Ангеліну затримали 15 березня цього року «на гарячому» під час фотографування одного з місцевих заводів.

У матеріалах суду зазначається, що тоді у неї, зокрема, вилучили телефон. У ньому виявили листування з громадянином РФ та файли, які вона відзняла для ворогів. Також переглянули її профіль у ТікТоці. Там вона підписалася, як «@russianlady5» (рашин леді – російська леді). У соцмережі вона поширювала та зберігала проросійський контент, заклики для підтримки рішень та дій держави-агресорки, виправдовування, визнання правомірною окупацію частини території України, заперечення збройної агресії РФ проти України тощо.

Також під час обшуку за місцем проживання правоохоронці, зокрема, вилучили блокнот і зошит із написом «Дневник». У ньому дівчина писала, що виконувала завдання «Игоря», декілька разів отримувала оплату від руського солдата, бажала і розраховувала отримувати гроші у більшому розмірі, також записала, що їй потрібні тільки гроші та ПМЖ у РФ.

 

17542175431754417545Допитані у суді свідки також зазначали, що дівчина мала проросійські погляди.

Один із них охарактеризував її, як «забавну та глупу дів­чину». Зазначив, що у лютому цього року Ангеліна декілька разів ночувала з ним у нього вдома. Під час розмов дізнався, що вона відвідувала РФ, має там знайомих та налаштована проросійськи.

Ще одна дівчина, яка свідчила, розповіла, що вони колишні однокласниці та подруги – дружили три роки до початку війни. Після її початку вона дізналася від Ангеліни, що та підтримує проросійські настрої, тому перестала з нею дружити. Вона бачила в соцмережах, що дівчина фотографується на фоні російських прапорів, російських військових, називала себе «рашин леді».

17541У матеріалах суду також зазначено, що, згідно з результатами судово-психіатричної експертизи, які містяться у висновку судово-психіатричного експерта від 23 травня цього року, у момент скоєння правопорушення дівчина не страждала і в даний час психічним захворюванням не страждає, не знаходилася в тимчасовому хворобливому стані. Могла усвідомлювати свої дії і керувати ними.

Під час обшуку дівчини, коли вона перебувала у слідчому ізоляторі, у неї вилучили два чорнових записники. Там вона писала тексти на підтримку військової агресії РФ проти України. Бажала, щоб у СІЗО та по місту прилетіли ракети. Висловлювала задоволення ракетними обстрілами РФ по містам України, внаслідок яких були загиблі.

Сама Ангеліна у суді свою причетність до правопорушень та вину у держзраді визнала.

«В принципе, людей мне жалко, а вот предприятия и те объекты, на которые я наводила, – нет!», – сказала вона на суді, передає обласна прокуратура.

Напередодні проголошення вироку засуджена заявила клопотання перед судом щодо проведення стосовно неї процедури обміну. При цьому на уточнювальне питання прокурора про суть заявленого повідомила, що після обміну, у разі необхідності, візьме зброю і воюватиме проти України на стороні РФ. Про це вона також писала і в чорнових записах, які у неї вилучили у слідчому ізоляторі.

текст: Наталка Маринець
фото: СБУ, Кіровоградська обласна прокуратура

e-max.it: your social media marketing partner