Рік на посаді: Сергій Кузьменко розповів, якими темпами розвивається Олександрія

,

11826Олександрійський міський голова Сергій Кузьменко рік працює на посаді. Що вже вдалося зробити, а що ще у планах – він розповів журналістам на пресконференції.

Нагадаємо, вибори колишній очільник Кіровоградської ОДА, президент футбольного клубу «Олександ­рія» виграв 25 жовтня 2020 року. А присягу склав на першій сесії міськ­ради, що відбулася 4 грудня в міському будинку культури – олександрійському театрі.

На початку заходу Сергій Кузьменко подякував журналістам за роботу.

– Ви – одночасно і мої друзі, і мої критики. Ви живете в цьому місті і так само, як і я, вболіваєте за його долю, – наголосив міський голова і перейшов до звіту.


БЮДЖЕТ ОЛЕКСАНДРІЇ – НЕ ПРОСТО СКРОМНИЙ, А ДЕФІЦИТНИЙ

Базовий бюджет Олександ­рії не дозволяє масово будувати дороги, парки та міські зони, відновлювати інфрастуктуру і розвивати комунальні об’єкти.

До того ж, Олександрія – дотаційне місто. Щороку місту потрібно близько 70 мільйонів гривень, бо не вистачає коштів на заробітні плати бюджетникам та оплату за тепло.

– У нас не було бюджету розвитку. Але ми намагаємося показувати хороші показники і я хочу більше можливостей для розвитку громади. Рік ми наполегливо працювали й отримали додаткові інвестиції. Результат – за цей час ми залучили 180 мільйонів гривень додаткових коштів до міського бюджету. Це кош­ти державного й обласного бюджетів, а також за рахунок перевиконання міського бюджету, – зазначив Сергій Кузьменко.

Додатково залучені ре­сурси пішли на ремонт доріг, реконструкцію інфекційного відділення та облаштування кисню в міській лікарні, Олександрійський театр, будівництво критої спортивної арени між двома школами, закупівлю комунальних автобусів та комунальної техніки, на спортивний майданчик у гімназії Шевченка. А також за ці кошти виготовили проект­но-кошторисну документацію на дороги, які ремонтуватимуть наступного року.

ДОПОМОГА ІНВЕСТОРІВ

– Крім роботи з бюджетами різних рівнів, ми залучали і кош­ти інвесторів. За рік – це більше 23 мільйонів гривень. За кошти компаній «Агровіста» та «УкрАгроКом» ми провели два масштабні свята для містян – День міста і День Незалежності. Дякую Анатолію Кузьменку, Павлу Фесюку, Юрію Скічку та Андрію Давидовському за підтримку моїх ініціатив, – сказав очільник міста.

За цей рік футбольний клуб «Олександрія» вклав у парк Шевченка 20 мільйонів гривень інвестицій: завели нові комунікації, продовжили цент­ральну алею, збудували фонтан, облаштовують вбиральні. Наступного року планують закінчити фонтанну площу з літнім кінотеатром і збудувати два дитячі майданчики.

За кошти «Агровісти» відбудували сквер Шевченка – це один мільйон гривень. Нова ілюмінація на ялинці, що радує містян цього року, теж оновлена за кошти цієї компанії – 200 тисяч гривень.

– Також дякую депутату міської ради Дмитру Скічку за реконструкцію кладки для жителів 14 мікрорайону. А бізнесмену Анатолію Поляцькому за те, що постійно допомагає школі №10. Хочу наголосити – буде складний наступний бюджетний рік! Тому сподіваюся, що місцеві підприємці прийдуть на допомогу своєму рідному місту і також долучатимуться до реалізації ініціатив, – наголосив Сергій Кузьменко.

ІНФЕКЦІЙНЕ ВІДДІЛЕННЯ

11827У 2021 році розпочалася капітальна реставрація інфекційного відділення міської лікарні. Міська влада залучила складні фінансові ресурси – більше 20 мільйонів гривень: це кошти Фонду регіонального розвитку, обласного і міського бюджетів.

У приміщенні інфекційного відділення вже почалися оздоб­лювальні роботи, працює опалення та підведені комунікації. При своєчасному фінансуванні у березні планується завершити капітальне будівництво і відкрити його для пацієнтів.

Також 195 ліжок у відділеннях міської лікарні підключили до кисневих точок. Монтаж кисневої станції розпочнеться незабаром.
11830


БРЕНД МІСТА

У цьому році Олександрія зробила великий і важливий крок, який роблять багато сучасних міст, що розвиваються. Візуалізація потрібна як для залучення інвесторів, так і для туристів і місцевих жителів.

ПЛАНИ

Ремонти доріг

У цьому році відремонтували вулиці Весняну та Студентську, завершуємо Кіровоградське шосе, розпочали вулицю Скічка.

– 70 мільйонів гривень направили на поточні і капітальні ремонти, – уточнив очільник міста. – У наступному році плануємо відремонтувати дорогу на Заводському мікрорайоні, вулиці 6 грудня, Міліцейську (з’єднати БАМ із центром), а також відремонтувати шлях у промзону на «Єкатеринославські меблеві майстерні». Це потрібно для розвитку бізнесу. Доробимо вулицю Скічка.

11828Масштабні будівництва

У цьому році збудували мультифункціональний майданчик на території гімназії імені Шевченка. У планах на 2022 рік – будівництво великої спортивної арени на території школи-ліцею №17.

– Завдяки підтримці народного депутата Олега Воронька маємо вже 10 мільйонів гривень. Вони направлені авансовим платежем підряднику, який почав виготовлення металоконструкцій. Із весни розпочнуться будівельні роботи, – повідомив Сергій Кузьменко і додав, що цей проект загалом оцінюють в 50 мільйонів гривень і розрахований він на два роки.

Гіпермаркет «Епіцентр» у наступному році розпочинає будівництво свого магазину в районі парку на Садовій. Це – 70 мільйонів гривень інвестицій і близько 3 мільйонів гривень податків та зборів до міського бюджету.

У 2022 році приватні та комунальні підприємства Олександрії планують додати 200 нових робочих місць. Гіпермаркет «Епіцентр» створить 70 робочих місць. Новостворене комунальне підприємство «Олександрійський транспорт» матиме 25 працівників. ВК ПрАТ «Оболонь» додасть 18 робочих місць, ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Олександрійські крани обладнання системи» – 30, ТОВ «ЗПТУ «Віра – Сервіс Інтермаш» – 13, ТОВ «Олександ­рійська машинобудівна група» – 10, ТОВ «Завод Олександрійська ливарна компанія» та ТОВ «Олександрійські кранові системи» – по 5.

Закупівля комунальної техніки

– У пріоритеті в нас – створення своїх потужних комунальних служб. Усі пам’ятають, як нещодавно нам створювали проблеми з прибиранням міста. Тому ми ухвалили рішення купувати власну техніку. У цьому році придбали сучасний автомобіль, у наступному чекаємо ще три одиниці, щоб вивезення сміття було більш ефективним. Таким чином ми збалансуємо систему, підвищимо якість і не залежатимемо від тих приватних структур, у яких часто змінюється настрій, – наголосив Сергій Кузьменко.

текст: Олена Сідорова
фото: надані міською радою

e-max.it: your social media marketing partner