У Світловодську перед тим, як лягти спати, люди гріють ліжко праскою чи феном

, КП

11752Уже не перший рік опалювальний сезон у Світловодську починається проблематично. Тепло у квартири з централізованим опаленням після настання холодів надходить із запізненням, як мінімум, на місяць. Цьогоріч котельні увімкнули 2 листопада. Та станом на 11 листопада батареї у квартирах холодні або ледь теплі. У чому проблема і коли в усіх квартирах та закладах соціальної сфери буде тепло – читайте у матеріалі «КП».

Усього з централізованим опаленням у Світловодську 220 будинків. У минулий четвер, за інформацією міської ради, мешканці 51 багатоповерхівки були без тепла, наступного дня із холодними батареями були 32 будинки. У понеділок, за різними даними, без тепла залишалися від 24 до 44 будинків, а також три школи із чотирьох.

ГРІЄМОСЯ, ЯК МОЖЕМО

– Ситуація з опаленням жахлива. Гріємось обігрівачами, потім рахунки приходять за електроенергію, тому що накручуємо по 300-400 кВт. У мене троє дітей – 4, 15 і 20 років. У дитсадок, школу і технікум вони не ходять, бо 11753там холодно. Щоб наймолодшу покласти спати, одягаю дві піжами і зверху ще теп­лий костюмчик. У нашому і ще в багатьох будинках міста батареї ще жодного разу не були теп­лими. Наш будинок знаходиться недалеко від води, тому в квартирі вогкість і цвіль. Отак і виживаємо, – скаржиться жителька Світло­водська Наталія Бондарець.

Аби зігрітися, містяни вмикають електрообігрівачі, ходять вдома у теплому одязі, а перед тим, як лягти спати, ліжко гріють праскою чи феном.

– У нашому будинку опалення увімкнули у четвер (4 листопада – «КП»). Сьогодні (12 листопада – «КП») батареї ледь-ледь теплі. У квартирах 15-16 градусів тепла. Але ми гріємося, як можемо, – духовку включаємо, обігрівачі, кондиціонери – у кого що є, – говорить мешканка багатоповерхівки по вулиці Павлова, 6 – Галина.

НЕМАЄ ТЕПЛА ЧЕРЕЗ ПОРИВИ

11760У Світловодській міськраді «КП» пояснили – подати тепло в оселі не дозволяє чимала кількість поривів на мережах.

– Котельні працюють, газ є, тариф затверджений, а от мережі зношені. Де вони у кращому стані – там теплоносій іде нормально, а де у поганому – відбувається порив. Місто перерите, всюди котловани і ями. На мою думку, це якраз господарська діяльність теплопостачального приватного підприємства «Світловодськпобут» призвела до того, що зараз такі мережі. Міська рада готова підтримати підприємство і надати необхідну техніку, щоб пришвидшити ремонтні роботи і запусти теплоносій у домівки. З нашого боку ніяких перешкод немає, – прокоментував «КП» міський голова Світловодська Андрій Маліцький.

НА КОНТРОЛІ

У п’ятницю, 12 листопада, через складну ситуацію з опалювальним сезоном у Світловодськ приїхали заступниця Міністра розвитку громад Наталія Хоцянівська та посадовці облдержадміністрації на чолі з головою облдерж­адміністрації Марією Чорною.

11755– Усе літо я працювала з усіма регіонами країни. Світловодськ потрапив у шість складних населених пунктів, де були ризики не розпочати опалювальний сезон. Але на нараді 28 вересня міська влада мене запевнила, що проб­лем із опалювальним сезоном не буде! А тепер Світловодськ – єдине місто в країні, де є проблеми з опаленням. Сьогодні по всій країні менше не підключених будинків, ніж у вас. Зараз винні обидві сторони – міська рада і «Світловодськпобут», які не намагаються знайти спільний шлях вирішення цього питання, – сказала Наталія Хоцянівська під час спільної наради міської ради, представників ОСББ, СП-ТОВ «Світловодськпобут» і облдержадміністрації.

Після неї перевірили роботу котелень, оглянули під’їзди і підвали будинків, які без тепла, труби і стояки.

– Для того, щоб у місті не було поривів, повинен бути фінансовий ресурс на їхню оперативну ліквідацію. Якщо політика мера – все покласти в тариф, бо іншого джерела фінансування у підприємства немає, то мають платити тоді всі мешканці, і цей тариф може бути і чотири тисячі гривень, і більше, щоб покрити витрати. Або не перекладати на споживачів навантаження, а, до речі, таке 11759рішення прийнято на рівні Президента, Прем’єр-міністра, що в цьому опалювальному сезоні кожен житель України за централізоване опалення буде сплачувати по ціні, яка була в минулому році. Зрозуміло, що у підприємства немає додаткового фінансового ресурсу і надходжень. Значить органи місцевого самоврядування мають вкласти гроші в ремонт цих тепломереж, бо вони побудовані ще в 60-х роках. До того часу, поки не буде спільної роботи між мерією і керівником теплопостачального підприємства, толку не буде у місті, – зауважила заступниця Міністра розвитку громад Наталія Хоцянівська.


11756За словами генерального директора СП-ТОВ «Світловодськпобут» Сергія Московського, бригади уже четвертий тиждень працюють без вихідних, щоб ліквідувати всі пориви.

– По місту більше 70% будинків і соціальних закладів не готові до опалювального сезону. У цьому році деякі ОСББ дуже добре підготували житловий фонд. Інші ж – просто дивляться, чогось чекають. А що дивитися, будинки треба готувати, як і приміщення соцсфери. Підприємство працює в масштабному режимі, залучена велика кількість власних сил, також частково інша додаткова техніка. У найкоротші терміни ми постараємося виконати всі вимоги теплового кодексу і дати опалення в усі квартири, – сказав Сергій Московський.

Допоки у Світловодську в усіх будинках і закладах, які з централізованим опаленням, не з’явиться тепло, у місті працюватиме робоча група від облдержадміністрації. Вона допомагатиме налагодити теп­лопостачання.

11757– На місці працюють фахівці обл­держадміністрації, залучаємо і додаткові бригади комунальних підприємств, які є на території міста, і надзвичайників, і приватний бізнес. Єдине місто в області, де місцева влада не може врегулювати це питання і доводиться щорічно втручатися обласній владі. Я на посаді з червня і ще у жодному з міст області не збиралися так часто через опалення, як у Світловодську. Щомісячно я, починаючи з червня, а мій заступник – з квітня, займа­лися цим питанням. Перед тим, як говорити будь-яку фразу щодо старту опалювального сезону у цьому місті, проводили серйозні роботи і наради, на яких були і міський голова, і керівник «Світловодськпобуту». Вони озвучували консолідовану позицію, що зривів опалювального сезону у цьому році не буде, – говорить голова облдержадміністрації Марія Чорна.

11758Вона зауважила, що зараз обласна влада робить те, що мали б зробити «Світловодськпобут» разом із міською владою.

– В Україні уся відповідальність за опалювальний сезон – на очільниках міст. Тобто органи місцевого самоврядування мають вжити усіх заходів, щоб вчасно отримати всі розпорядчі документи на запуск опалювального сезону на території того міста, яким опікується. Але у Світловодську міська влада і приватне теплопостачальне підприємство не можуть врегулювати питання. Вони разом мали почати опалювальний сезон. Ще з травня повинні готувати мережі і всю соціальну сферу до нового опалювального сезону! «Світловодськпобут» мав би теплові мережі приводити у відповідність, а міська влада мала би промивати батареї, внутрібудинкові мережі багатоповерхівок і всіх об’єктів соціальної сфери. Ми прописували їм алгоритм, питали, яка потрібна допомога. Вони запевнили і нас, і Міністерство регіонального розвит­ку, що все готово, показували документи, – сказала Марія Чорна.

У неділю вдень у Світловодську залишалося 22 пориви, станом на понеділок робоча група працювала над ліквідацією 16 поривів на мережах. Тепло у квартири планують дати до кінця тижня.

текст: Наталка Маринець
фото: Наталка Маринець, із відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner