В Олександрії обстеження на комп’ютерному томографі – безкоштовне

,

11605Послуга КТ у центральній міській лікарні стала безкоштовною для всіх жителів громади за ініціативи Олександрійського міського голови Сергія Кузьменка. Його підтримали члени виконавчого комітету на своєму засіданні 23 жовтня. Відтак жителі громади вже можуть отримувати дороговартісну послугу без оплати. До цього рішення послуга була безкоштовною лише для стаціонарних хворих.

Апарат дозволяє швидко і більш вірогідно діагностувати COVID-19, а також вчасно виявити захворювання на ранніх стадіях, наприклад, помітити пухлину, поки вона ще невеликих розмірів і піддається лікуванню.

11606Ініціатива міського голови

– Це хороша підтримка для жителів нашої громади, – зазначає Сергій Кузьменко. – Адже хвороби, в тому числі й коронавірус, – це не лише проблеми лікарів, а й тих, хто хворіє. Ринкова вартість послуги КТ без контра­сту складає від 800 до 1000 гривень, з контрастом – до 2700 гривень. Тому зробити її безкоштовною – це гарна ідея і в Олександрії вона вже є реальністю.

Також міський голова додав, що за перші п’ять днів роботи безкоштовного томографа обстеження пройшли 60 пацієнтів.

11607260 пацієнтів у місяць

У середньому щомісячно в кабінеті КТ здійснюється 260 досліджень, у середньому 14 – у день, розповідає головний лікар міської лікарні Віктор Приходько.

– Зараз період пневмоній та чергової хвилі коронавірусу, тому робимо й більше 20 обстежень у день. Пацієнти звертаються із запаленням легенів, травмами, пухлинами різного походження, онкозахворюваннями, серцевими хворобами, порушенням мозкового кровообігу. Це високотехнологічні обстеження. Зараз досить нелегкі часи – ми другий рік живемо в умовах пандемії, тому, звісно, для пацієнтів ця послуга стала доступнішою. Місцева влада зробила правильний крок до того, щоб наше населення отримувало якісну і вчасну допомогу, – наголосив головний лікар.

Який апарат?

У 2020 році за кошти місцевого бюджету для міської лікарні придбали комп’ютерний томограф Supria 32. Його вартість – 15 мільйонів 250 тисяч гривень.

11609Цифра 32, що вказана в назві томографа, означає кількість зрізів за один оберт. Для прикладу, у більшості лікарень країни використовуються томографи з 8-ми та 16-ти зрізовими можливостями. Таким чином, при збільшенні кількості зрізів збільшується і діагностична цінність приладу, його точність та якість знімку.

Що таке КТ?

Комп’ютерна томографія – визнаний метод для дослідження хребта і кісток скелета, внутрішніх органів (серця, легенів, печінки, нирок, наднирників, підшлункової залози, головного мозку), і судин (КТ з контрастуванням).

Це найбільш сучасний вид променевої діагностики, що в рази точніший, ніж рентгенографія, рентгеноскопія, флюорографія, УЗ-дослідження. Попри те, що багато пацієнтів звикли звертатися в УЗД-кабінети за діагностикою внутрішніх органів, ультразвукова діагностика не може дати тривимірних зображень, як при проведенні КТ. Тому нерідко комп’ютерна томографія стає уточнюючим способом діагностики після УЗД.

Хоча КТ часто і називають «великим рентгеном» або осучасненим рентген-апаратом, все ж він набагато інформативніше класичного рентгена. Адже якщо традиційний рентгенівський метод дає зображення лише в одній або двох проекціях, то комп’ютерний томограф допомагає, розглянути ділянку з усіх боків, та ще й з точністю до міліметра. До того ж, в сучасних томографах доза рентгенівського опромінення, одержуваного пацієнтом, мінімізована.

11608Куди звертатися?

Першочергово варто звернутися до свого сімейного лікаря. Він, за необхідності, дасть направлення.

Кабінет комп’ютерної томографії знаходиться на першому поверсі чотириповерхової лікарні, навпроти реєстратури жіночої консультації.

Графік роботи кабінету КТ – з 8:00 до 16:00. Лікарі працюють до 14:00.

 

 

 



Водночас

Олександрійським медикам виділили кошти на премії

4 000 000 гривень депутати Олександрійської міської ради направили на стимулюючі виплати працівникам закладів охорони здоров’я – лікарям, медичним сестрам і молодшому медичному персоналу.

Як зазначив очільник міста Сергій Кузьменко, таким чином міська влада підтримує тих, хто щодня стоїть на варті здоров’я жителів громади.

– Нам необхідно реагувати вже на нову хвилю коронавірусу. Тому ініціюємо це преміювання. Наші внутрішні захисники – наші медики – багато чули обіцянок про матеріальне покращення і підвищення заробітних плат. Сподіваюсь, це станеться. Але вже зараз хочемо підтримати їх у рамках своїх фінансових можливостей. Думаю, що до 14 жовтня – Дня захисників і захисниць України, це буде символічно, – сказав міський голова.

Крім того, для анестезілога-нефролога Наталі Теслі, яка переїхала жити до Олександрії і працює у центральній міській лікарні, виділили 340 тисяч гривень на придбання житла.

– Маємо укріплювати наш кадровий медичний персонал і залучати спеціалістів, щоб наша лікарня була укомплектована. Зробили такий крок, щоб лікарка не думала, залишатися їй у нашому місті або ж шукати інше місце роботи, а щоб спокійно могла займатися роботою, – наголосив Сергій Кузьменко.

Нагадаємо, до Дня педагогічного працівника міська влада виділила щорічну грошову винагороду олександрійським вчителям у розмірі 100% від посадового окладу, чого раніше в місті не було.

текст: Ірина Іванова
фото: Герман Суліков

e-max.it: your social media marketing partner