«Ні тарифному геноциду!»: Люди чи політика?

,

10920В обласному центрі це вже друга за тиждень акція протесту. Минулої п’ятниці майже дві сотні людей вийшли на площу Героїв Майдану під стіни облдержадміністрації. Підтримати найбідніших, а тому й найактивніших протестувальників – пенсіонерів, приєдналися підприємці з ринків Кропивницького. Свій гнів і невдоволення люди висловили в режимі «вільного мікрофона» один перед одним. «КП» розбиралася у проблемі і готує серію матеріалів на цю тему.

Про те, що людям накипіло і мовчати вони більше не хочуть, свідчив і той факт, що їхнє рішення вийти на головну площу Кропивницького не зупинив навіть сильний мороз. Вони тримали плакати «Stop ганебним тарифам», «Воду не пий, світло і газ не включай, з новими тарифами новий рік зустрічай!», «Вже не по кишені газ, вода, світло, життя!», «Ні підвищенню тарифів у період карантину!», «Тарифи вбивають скоріше ніж Covid» та інші.

Протест у Кропивницькому

– Ми, жителi Кiровоградщини, iнiцiюємо звернення, в якому вимагаємо негайно вплинути на несанкцiоноване збiльшення тарифiв на комунальнi послуги, якi є вбивчими для населення, виступити на пiдтримку простих людей, iнiцiювати скасування пiдвищення тарифiв та встановити їх на прийнятному для населення рiвнi, з урахуванням не середньої зарплатнi, а прожиткового мiнiмуму, – у виступі перед протестувальниками наголосив учасник мітингу Володимир Корнієць.

Свої вимоги до голови обласної ради Сергія Шульги та міського голови Анд­рія Райковича люди виклали у письмовому зверненні, яке тут же на акції протесту і підписали. Зокрема, їх просили звернутися до Кабміну і делегувати їм вимогу жителів області оприлюднити обсяг газу, який видобувається Україні, скільки його споживають українці, яка його собівартість, яка частка експортованого палива, кому належать мережі, якими транспортується газ.

– Ми прийшли сюди відстоювати свої права, проти підняття цін на газ, електроенергію, воду. Як можна було приймати рішення про збільшення тарифів у період карантину, коли люди не працюють і нічого не заробляють?! Ми розуміємо це як одну мету – знищити українців. Нас ніхто не звільнив від податків і інших обов’язкових платежів, а можливості заробити гроші нам не дали. Хочемо, щоб нас почули всі – і місцева влада, і Кабмін, і Президент, – говорять учасниці протесту підприємиці Марія і Людмила.

Співзвучну вимогу висловила й інша працівниця Колгоспного ринку Валентина.

– Нам заборонили торгувати через карантин, а плату за оренду торгових місць не тільки не зробили пільговою, а навіть не відтермінували. Жодних знижок і поступок від адміністрації ринку для підприємців немає. Ось так, покупців немає, роботи немає, заробітків немає, а податки і платежі – плати! – обурюється жінка.

– І раніше пенсії не вистачало, щоб оплатити комірне, на ліки і їжу, а зараз взагалі навіть одну комуналку не можу сплатити. Протестую проти підняття тарифів. Якщо люди не мовчатимуть, а всі піднімуться і вийдуть на майдани – то ми доб’ємося свого, – впевнений ще один учасник акції протесту Віктор.

Такі ж вимоги й у пенсіонерів Олександ­ри і Степана. Жінка і чоловік кажуть, їхніх пенсій не вистачає на найнеобхідніше – ліки і харчі. Тепер, щоб сплатити комірне і не накопичувати боргів, мусять ще більше затягувати паски, тож перше, на чому економитимуть – на їжі.

Учасники мітингу передали свої письмові звернення в обласну й міську раду і пообіцяли, у разі відсутності реакції на їхні вимоги, уже наступної суботи, 23 січня, знову вийдуть на акцію протесту.

 

10921

На скільки підвищилися тарифи з 1 січня 2021 року?

У випуску за 30 грудня минулого року «КП» публікувала нові тарифи.

Тим часом Кабмін відреагував на акції протестів, що прокотилися містами України. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за січень українцям доведеться заплатити за газ за підвищеними тарифами, а за лютий ціна на газ для споживачів не перевищуватиме 6,99 гривні за куб (зараз тариф становить від 6,99 до 10,8 гривні). Тариф на розподіл газу становитиме не вище 1,79 гривні за кубічний метр. Ці тарифи будуть чинними до кінця опалювального сезону або до скасування карантину.

– Вище, ніж 6,99 грн за куб, постачальники газу не зможуть підіймати ціну. Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%. Приблизно на 500 гривень змен­шиться середня платіжка, – зазначив Денис Шмигаль.

Президент Володимир Зеленський доручив провести повний аудит тарифів в усіх областях.

Протести пройшли і в Олександрії

Люди на вулиці виходили тричі, навіть перекривали дорогу.

15 січня вони зібралися під стінами міської ради. До них вийшов міський голова Сергій Кузьменко, який наголосив, що влада – з народом.

«Так, проблема є. Але давайте дивитися в корінь. Є люди, які хочуть справедливості, і ми, безумовно, на їхньому боці. А є політичний інтерес деяких партій, які від цієї історії хочуть політичних дивідендів. Політичні діячі, які привели людей під міську раду, точно знають, що на місцях ця проблема не вирішується. І все, що місто може зробити – це стати на сторону людей. Так от – міська влада і без політичних тисків – з людьми! І міська влада зробить усе від себе залежне, щоб донести позицію людей вище. На найближчій сесії міської ради запропонуємо депутатам зверну­тися до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради щодо неприпустимості зростання цін на постачання і розподіл електро­енергії та природного газу. Я – не за політику, а за людей!», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами секретаря міської ради Вік­торії Косяк, у міськраді зібрали керівників фракцій, створили робочу групу. Вони ухвалили рішення провести позачергову сесію міськради 27 січня.

Що стоїть за мітингами?

Як зазначив виданню The Page голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, протести можна вважати штучною політичною акцією.

– Проблема дійсно є. Але питання: а чи надійшли платіжки? Ні. А чи бачимо ми протести по всій країні? Теж ні. Ми бачимо протести в окремих регіонах, і дивним чином, це схід і трошки південь. Вони якось виглядають схожими за стилістикою та зовнішніми ознаками. Це дає підстави вважати, що ці протести – це певною мірою штучна політична акція. Я б сказав, це репетиція перед тим, що політтехнологи називають «тарифним Майданом», – сказав він.

За словами Володимира Фесенка, за деякими чутками, на кінець січня-початок лютого 2021 року, коли Верхов­на Рада працюватиме у пленарному режимі, планують організувати «тарифний Майдан» у Києві. Але для розігріву, насамперед інформаційного, потрібна картинка організації хвилі. Ці протести і є такою хвилею. Зазвичай реальні протести виникають не одночасно день у день у деяких регіонах. Як правило: прийшли платіжки і може виникнути обурення.

Він додає, що тарифна проблема дійсно є і вона серйозна. І ще вона впливає на політичні рейтинги.

– Протести організовуються цілеспрямовано і, як правило, певними політичними організаціями. Нині це, безумовно, роблять опозиційні сили, – зазначив Володимир Фесенко.

Депутат Олександрійської міської ради від партії «Європейська солідарність» Віталій Заріцький каже, що фракція, як і обіцяла людям, подала до міської ради лист із проханням звернутися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо неприпустимості зростання цін на житлово-комунальні тарифи.

– Такі звернення надійшли й від інших партій. Однозначно, обрані народом депутати мають бути на боці народу. Але те, як поводить себе «Опозиційна платформа – За життя» в Олександрії, – це, певно, використання ситуації на свою користь. Певно, вони не тільки збирають і підбурюють людей, а й проводять інструктажі та роздають меседжі і кричалки. На мітингу не можуть чітко сформувати, чого хочуть від влади. До того ж, у карантин зневажають безпекою людей. У такий час треба стримано ставитися до цих питань і вирішувати проблему в правовому полі, – зазначив депутат Олександрійської міської ради Віталій Заріцький.

У фейсбуці активіст Олександр Гуржій створив групу «Стоп тарифний геноцид! Олександрія». В дописі зазначив, що «Спільнота створена для координації руху, що утворився внаслідок підвищення тарифів. Ніяких політичних лозунгів і штучних лідерів. (…) Запросіть максимум своїх друзів, це дуже важливо, щоб бачити реальну картину речей і унеможливити політичні маніпуляції». Нині в групі більше двох сотень учасників.

 


 

Чому збільшився тариф на розподіл газу?

10922Як формується тариф на розподіл газу, хто його затверджує і які чинники можуть вплинути на його зниження – «КП» розповів комерційний директор ВАТ «Кіровоградгаз» Віталій Линник.

– Підприємство формує тариф із витрат на обслуговування газової мережі, придбання паливно-мастильних матеріалів, електроенергію, технологічний газ, оплату праці працівників. Економічно обґрунтовані розрахунки витрат підприємства подаємо на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка розглядає їх дуже прискіпливо і затверджує тариф, – повідомив комерційний директор «Кіровоградгазу».

Детальніше пояснення формування тарифу на розподіл газу, які складові його формують і хто на нього може вплинути, кому належать газові труби – читайте у наступному матеріалі «КП».

 


текст: Любов Попович, Олена Сідорова
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner