Локдаун у Кропивницькому. Кого карантинні обмеження залишили без роботи і грошей, а кого без шкарпеток і мила

,

10910В Україні з 8 січня стартував жорсткий карантин. У цей період уряд заборонив роботу ресторанів, барів, закладів харчування, магазинів, крім продуктових та аптек, роботу торгівельно-розважальних центрів та розважальних закладів, кінотеатрів, театрів, фітнес-центрів, спортзалів, непродовольчих ринків, а також проведення масових заходів. Жителів Кіровоградщини та й усієї країни вкрай обурюють обмеження, які не дозволяють не тільки нормально працювати, а й нормально жити. Найбільше обурливих «епітетів» викликала заборона продавати у супермаркетах промислові товари, які урядовці вважають не першою необхідністю.

Після того, як українці відгуляли Новий рік, Святвечір і Різдво, у великих торговельних центрах і на ринках Кропивницького нині зовсім малолюдно. Люди купили подарунки, витратили гроші, тож тепер ідуть до магазинів хіба за продуктами та товарами, необхідними для господарства. Але купити у супермаркеті шампунь, губки для миття посуду, пральний порошок чи електролампочку не можна. Полиці затягнуті стрічками, на яких висить оголошення з урядовою постановою про заборону торгувати цими товарами. «Заборонене» можна купити тільки онлайн, зробивши замовлення на сайті визначеного супермаркету.

Покупці дивуються, чому, наприклад, можна придбати продукти харчування, а ось шкарпетки і батарейки – ні. Люди обурені тим, що під забороною опинилися, сміттєві пакети, лампочки, свічки та інші непродовольчі товари.

– Я хотіла купити нові губки для миття посуду. Ну от так сталося, що вони в мене закінчилися саме зараз. Пішла в супермаркет, розміщений у центрі міста у великому торговельному центрі. А там усі полички обтягнуті червоною стрічкою, нічого купити не можна, крім продуктів. На весь величезний магазин блукає лише кілька осіб. Можна було б зрозуміти логіку урядовців. Але ж за два кроки від цього супермаркету, в іншому магазині продаються ті ж промислові товари і побутова хімія. Звісно, там купила все, що мені було треба. Але обурює, чому супермаркету продавати ці товари не можна? Поряд магазини дитячих іграшок і косметики закрили, а за два кроки інший магазин, де продаються ті ж товари, працює, – обурюється кропивничанка Наталія.

У магазині товарів для дому відвідувачів у вихідний день майже зовсім немає.

– Слава Богу, нашу мережу не закрили. Ми працюємо і сподіваємося, що нас «не помітять». Ми самі не розуміємо, чому сусідньому супермаркету заборонили продавати такі ж товари, як у нас, а нам ні. Нічим пояснити це не можу, – каже продавчиня магазину.

Більшість закладів громадського харчування зачинилися для відвідувачів. На плаву лишилися лише ті, хто доставляє замовлення, або продає на виніс. Не втрачає оптимізму і працівниця приватного салону краси Ольга. Каже, і раніше обслуговувала клієнток за попереднім записом, тож і зараз черги до неї не буде, в організації роботи майже нічого не змінилося.

– У період локдауну дозволено працювати торговельним закладам, у яких не менше 60% торгової площі відведено під продукти, медичні засоби і засоби гігієни, засоби зв’язку, ветеринарні препарати, корми, не заборонено надання фінансових, медичних, ветеринарних послуг, роботу автозаправних станцій і центрів ремонту транспортних засобів, салонів краси та перукарень за попереднім записом, – повідомили у Держ­продспоживслужбі області.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов логіку такого обмеження продажу товарів пояснив просто: чим менеше прийде людей у магазин, тим менше ризиків поширення коронавірусу.

За рішенням уряду дитячі садки у період суворого карантину працюватимуть. У департаменті освіти облдерж­адміністрації повідомили, з 310 шкіл області половина навчальних закладів вирішили піти на канікули, інші – продовжать навчання дистанційно.

Працюватиме й міжміський та міський громадський транспорт.

 

10911

 текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner