Місцеві вибори 2020: як голосували на Кіровоградщині

, КП

10777Від самого ранку в неділю, 25 жовтня, «КП» стежила за процесом голосування. Порушень, які значно вплинули б на проведення виборчого процесу, не фіксували. За даними Громадянської мережі ОПОРА, найбільш поширеними інцидентами стали неправильно оформлені протоколи та їхнє переписування у територіальних виборчих комісіях. На думку фахівців, це пов’язано з недостатньою підготовкою членів дільниць. Поліція з понад сотні звернень про порушення виборчого процесу відкрила два кримінальні провадження. У цілому вибори минули спокійно і без ексцесів. Однак вони запам’ятаються – гранично низькою явкою і карантинними умовами проведення. Як відбувалося волевиявлення за новим виборчим законодавством, хто, за попередніми підрахунками, отримав передбачувану перемогу, а хто – несподівану для всіх – читайте у матеріалі «КП».

В останню неділю жовтня одночасно відбулися вибори сільських, селищних і міських голів, старост сіл, селищ та депутатів сільських, селищних, міських, районних, районних у містах та обласних рад. Через велику кількість бюлетенів та новий його формат комісії досі продовжують підбивати підсумки волевиявлення. Остаточні результати Центральна виборча комісія має оприлюднити не пізніше 6 листопада. У цьому номері «КП» зібрала попередні результати голосування за паралельним підрахунком штабів.

НАЙНИЖЧА ЯВКА

В Україні явка виборців на виборах 25 жовтня склала 36,88%. Це найнижча явка на місцевих виборах за останні 26 років. Щоразу на місцеві вибори приходить усе менше людей, які бажають здійснити волевиявлення.
10784
Місцеві вибори-1994 – 75,5%;

Місцеві вибори-1998 – майже 71%;

Місцеві вибори-2002 – 69%;

Місцеві вибори-2006 – 67%;

Місцеві вибори-2010 – майже 50%;

Місцеві вибори-2015 – 46,6%.

У Кіровоградській області активність виборців склала лише 35,29%. Бюлетені отримали 252 403 виборці із 715 264.

10778Завжди інтерес до місцевих виборів менший, ніж до національних. Хоча, здава­лося б, локальні проблеми, їхнє вирішення є найбільш актуальним для виборців. У зв’язку з тим, що є карантинні заходи, загроза захворіти на коронавірус і решта інших чинників, явка досить таки не висока. В області найвища явка у Кропивницькому районі – в межах 36%, близько 35% – Голованівський район, Олександрійський район – традиційно найменша явка – 31%. Якщо порівняти з місцевими виборами 2015 року, то середня явка на Кіровоградщині була 45%, а 30-31% – на окупованих територіях. Враховуючи загальноукраїнську явку, ми посередині всеукраїнського рейтингу за активністю виборців, – відзначила спостерігачка Комітету Виборців України у Кіровоградській області Любов Лук’янцева.

ПОРУШЕННЯ

10779Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА, а також у поліції відзначають, суттєвих порушень, які б кардинально вплинули на голосування, не зареєстрували.

До поліції області в день виборів надійшло 104 повідомлення про порушення виборчого законодавства. З яких по чотирьох зведеннях склали адмінпротоколи через пошкодження виборчого бюлетеня. Також порушено два кримінальні провадження. У Кропивницькому – через бюлетені з неправильним списком кандидатів. Інше кримінальне провадження – у Долинській, де виявили недостачу десяти незаповнених бюлетенів, – сказав очільник поліції області Роман Козьяков.

Спостерігачі ОПОРИ найбільше зафіксували порушень у заповнен­ні виборчої документації членами дільничних виборчих комісій.

10780У роботі дільничних виборчих комісій найбільше зафіксували процедурних порушень. Члени ДВК десь на 50% були не готові до процедури підрахунку голосів. Виборча документація, яка надходить у ТВК, десь на половину неправильно оформлена. Протоколи заповнені простим олівцем, але підписані ручкою, порожні протоколи з підписами, не запаковані бюлетені, сплутані пакети з виборчою документацією, переписування протоколів на території ТВК. У сам день виборів найбільше порушень – спроба голосувати без паспорта, було й навпаки, коли не дозволяли проголосувати з ID-карткою, вимагали додаток з реєстрацією, ще одне – спроби фотографувати бюлетені. У Високих Байраках дві особи заявляли про те, що вони голови ДВК. Через це припинили повноваження всіх членів Великосеверинівської сільської територіа­льної виборчої комісії, до складу якої входить Високобайрацька сільська ДВК, і сформували нову комісію, – розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

ЧЕРГИ І ГОЛОСУВАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Попри низьку явку виборців на деяких дільницях були чималі черги. Переважно це було пов’язано з карантином. Виборці мали тримати дистанцію, запускали лише обмежену кількість людей, при вході на дільницю вони обов’язково мали бути у масках, виборцям міряли температуру, а у разі підвищеної – направляли голосувати до окремої кабінки.

Також довго затримувалися люди у кабінках для голосування.

Спочатку хвилин 40 вистояв у черзі на вулиці, потім пропускна система – міряли температуру – це теж займає час. Далі процедурні питання – отримати бюлетені, усюди розписатися. Через маски не завжди зрозуміло було, що казали, перепитував. Хвилин п’ятнатцять, а може і більше був у кабінці – багато бюлетенів. Треба усі прочитати, знайти потрібного кандидати, нікого не переплутати, правильно вписати номер. Це все час. загалом близько години витратив на те, щоб проголосувати, – розповів «КП» кропивничанин Вадим.

107811078210783

ЗІПСОВАНІ БЮЛЕТЕНІ

Цьогоріч виборці голосували за оновленими бюлетенями. У містах, де є районні у місті ради, виборці отримали по п’ять бюлетенів, інші – по чотири.

Якщо в бюлетенях із вибору голови громади було простіше розібратися – прізвище кандидата – напроти квадратик для голосу, то з виборами депутатів в обласну раду дещо складніше. Крім волевиявлення за партію, за бажанням, виборець міг підтримати й конкретного кандидата тієї партії. Не всі змогли розібратися, як голосувати за такими відкритими списками. Тому деякі просто вирішили не підтримувати жодного кандидата, висловивши своє загальне ставлення до усіх зіпсованими бюлетенями.

 

1078510787

 

ПОПЕРЕДНІ РЕЗУЛЬТАТИ

До багатьох міст і громад люди обрали вже чинних очільників. Зокрема, станом на 27 жовтня, за попередніми підрахунками, переможцями у своїх населених пунктах вдруге стали:

 

  • Кропивницький – Андрій Райкович, за якого проголосували більше половини виборців і він перемагає у першому турі.
  • Новомиргород – Ігор Забажан;
  • Новоукраїнська ОТГ – Олександр Корінний;
  • Гайворон – Роман Волуйко;
  • Мала Виска – Юрій Гульдас;
  • Нова Прага – Богдан Куруп;
  • Смоліне – Микола Мазура;
  • Новгородка – Олександр Сириця;
  • Помічнянська ОТГ – Микола Антошик;
  • Піщанобрідська ОТГ – Сергій Мар’янов;
  • Соколівська ОТГ – Інна Завірюха;
  • Аджамська ОТГ – Тетяна Зайченко;
  • Дмитрівська ОТГ– Наталія Стиркуль;
  • Компаніївська ОТГ– Олександр Маслюков;
  • Великосеверинівська ОТГ– Сергій Левченко;
  • Первозванівська ОТГ– Прасковія Мудрак;
  • Устинівська ОТГ– Ігор Пеньков;
  • Попельнастівська ОТГ– Олег Волянський;
  • Приютівська ОТГ – Андрій Коломійцев;
  • Петрівська ОТГ– Світлана Тилик.

 

1078810789

Новообрані голови тепер в:

  • Олександрії – Сергій Кузьменко;
  • Світловодську – Андрій Маліцький;
  • Долинській – Євгеній Звіздовський;
  • Знам’янці – Володимир Сокирка;
  • Добровеличківці – Володимир Осієвський;
  • Тишківській ОТГ – Іван Завалко;
  • Великоандрусівській ОТГ – Аріф Різаєв;
  • Бобринецька ОТГ– Леонід Кравченко;
  • Гурівська ОТГ– Анатолій Склярчук;
  • Катеринівська ОТГ– Тетяна Пучка;
  • Олександрівська ОТГ– Олександр Безпечний;
  • Онуфріївська ОТГ– Віталій Береза.


Головою Підвисоцької ОТГ Голованівського району стане екс-нардеп Віктор Лозінський, який сидів за вбивство.

Нагадаємо, його засудили за розстріл у 2009 році жителя Голованівсь­кого району Валерія Олійника. За версією слідства, селянина вбили з дробовика, який зазвичай використовують на полюванні.

Торік Дніпровський райсуд Києва зняв із Лозінського судимість.

Про паралельний підрахунок голосів і попередні результати виборів на Кіровоградщині наразі розповіли п’ять партій.

– У 15 об’єднаних громадах головами будуть кандидати від нашої політичної сили. Сподіваюся, буде у нас представництво в обласні – раді з 15 депутатів і 6 у міській, – прог­нозує представник партії «Слуга народу» Михайло Бєжан.

За підрахунками штабу партії «Європейська солідарність», організацію в області підтримали більше 12%.

– Ми у всіх громадах перетнули 5% бар’єр. Якщо говорити про область та обласний центр – наші представники будуть – 10-13%. Немає територій, на якій би ми програли ці вибори, – зазначив Костянтин Яриніч, який представляє партію «Європейська солі­дарність».

Не подолала 5% бар’єр у Кропивницькому «Сила і честь».

– Від нашої партії перемогли кандидати на посади Суботцівської і Тишківської громад. Пройшли 5% бар’єр в Олександрії, Світловодську. Будуть депутати в Бобренецький, Кетрисанівській, Новомиргородській громадах, – сказав очільник партії в області Олександр Скляревський.

Партія «Рідне місто», за їхніми підрахунками, матиме представництво у міській раді більше 7%.

– У Подільській районній у місті раді – 11% й у Фортечній – більше 5%, – уточнила Катерина Шамардіна, партія «Рідне місто».

Ймовірно, найбільша фракція у міськраді буде від партії «Пропозиція».

– Наші кандидати отримали найбільшу підтримку серед місцевих організацій партій, понад 18%. За попередніми підрахунками, матимемо представників і в облраді. Також партія «Пропозиція» висувала кандидата на посаду Олександрівського селищного голови, де він переміг, – сказав представник «Пропозиції» Юрій Семенюк.

Зауважимо, що це лише попередні результати, станом на 27 жовтня, оскільки комісії ще продовжують рахувати голоси й заповнювати документацію. Остаточні результати Центральна виборча комісія має оприлюднити до 6 листопада.

107901079110792

текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук, ОПОРА із соцмережі, поліція області

e-max.it: your social media marketing partner