Вибори 2020: що змінилося для виборців і кандидатів

, КП

10574Місцеві вибори, які заплановані на 25 жовтня, відбудуться за новою системою і на новій територіальній основі. Оновлений Виборчий кодекс набув чинності 1 січня, а за 95 днів до виборів – 22 липня – зміни до нього. Їх ініціювали «Слуги народу», скорегували майже кожну статтю. Як саме змінилася виборча система, які і скільки буде бюлетенів, як змінилися грошова застава для кандидатів та як вплинули коронавірус і новий поділ районів на вибори – розбиралася «КП».

В останню неділю жовтня одночасно відбуватимуться вибори сільських, селищних і міських голів, старост сіл, селищ та депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах та обласних рад. Кожен виборець зіштовхнеться з принциповими змінами виборів, до яких треба бути готовим заздалегідь.

Нові виборчі системи

Для виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів парламент затвердив партійну пропорційну систему та відкриті виборчі списки для територій із населенням від 10 тисяч виборців, і мажоритарну – для решти. Однак округи у громадах, де менше 10 тисяч виборців, будуть багатомандатними. Тобто там зможуть обрати не одного депутата-переможця, а від двох до чотирьох, залежно від кількості виборців на окрузі.

У Громадянській мережі ОПОРА зазначають, «застосування такої системи суперечить міжнародним стандартам стабільності виборчого законодавства, обмежує можливість самовисування громадян на місцевих виборах, може призвести до партизації».

Нова форма виборчого бюлетеня

10575– Виборець отримує кілька бюлетенів у день волевиявлення. У випадку вибору міського голови буде простіше – у списку лише кандидати на цю посаду. Головне визначитися і не переплутати номери. Дещо складніше буде з бюлетенями, за допомогою яких вибиратимуть депутатів обласної та районної, міської, селищної рад. Якщо порівнювати бюлетень із попередніх виборів, то навпроти назви кожної партії буде не тільки місце для голосування за неї, але і список кандидатів від округу та місце у вигляді трафарету для зазначення номера кандидата, якого виборець бажає підтримати. Але, за партію треба проголосувати, а от за кандидата – не обов’язково. Це потрібно для просування його у партійному списку. Але якщо вже вирішили голосувати за кандидата, треба чітко по трафарету навести його номер, – каже заступник керівника секретаріату Центральної виборчої комісії Олександр Кришко.

Кандидати мають організувати здорову конкуренцію в середині свого списку, це основне завдання самих партій. Адже раніше вони конкурували лише між партіями. Тепер, агітуючи за себе, тим самим прямо чи не прямо кандидат каже виборцю, що не голосуйте за того, голосуйте за мене. Це крім того, що каже – не голосуйте за іншу партію, голосуйте за цю партію.

 

10577

У Центральній виборчій комісії звертають увагу ще на одне нововведення – обов’язкове дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій. Серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки.

Грошова застава

Згідно зі змінами виборчого законодавства, грошову заставу для партій і кандидатів у великих містах зменшили. Водночас запровадили заставу на рівні маленьких міст (10 тисяч виборців), сіл та селищ для кандидатів у депутати та на посаду місцевих голів.

10576– У мене одне питання до законодавців – звідки цифра 10 тисяч? Чому не 9372, не 17220. Ми говорили з колегами з інших асоціацій і пропонували 35 тисяч, тому що найбільша сільська рада – 34900. Давайте сільські, селищні ради не будемо чіпати, а міські підуть на вибори за пропорційною системою. На жаль, опустилися до рівня 10 тисяч виборців. Чому тоді вже всі території не повести на вибори за пропорційною системою, – сказав голова Асоціації об’єднаних територіальних громад України, голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі. – Зараз змінювати систему голосування і більшість об’єднаних громад вперше в житті гнати на партійні вибори – це не те що неєвропейська практика, це, як на мене, створення якогось спеціального хаосу. Цими змінами хочуть зробити все, щоб вибори залежали не від думки народу, а від певних партійних босів.

На думку Олександра Корінного, оновлений виборчий кодекс занадто обмежує місцеве самоврядування.

– Для мене нове виборче законодавство – це великий гарний ланцюг для собаки на шию. Цією собакою буде місцеве самоврядування. Його прив’яжуть. Для чого грошова застава, яка не повертається, до речі, нікому? Я вважаю, що це економічний бар’єр для людини, яка хоче балотуватися, але не має ресурсу. Хоча, згідно з Конституцією, людина має право обирати і бути обраним, незалежно від релігійних переконань, майнового стану і так далі. На вибори підуть ті люди, які розуміються, як з цього робити гроші, і відіб’ють заставу або за них хтось заплатить і будуть диктувати свою волю. Також, за новим законом, якщо я хочу бути депутатом, я маю іти до партійного боса і попроситися в список. На мою думку, партизація для місцевих виборів – це зло. І разом із імперативним мандатом місцеве самоврядування програє, – говорить голова Асоціації об’єднаних територіальних громад України Олександр Корінний.

10538Як укрупнення районів вплине на місцеві вибори?

– Такий поділ районів вплине на розподіл округів обласної ради і представників на тих округах. Тільки в межах району можна створити один чи кілька округів. Якщо є сформований Голованівський, Новоукраїнський райони, то скоріш за все в його межах і буде сформований один із округів на виборах в облраду. Кропивницький район вже можна ділити на два округи, Олександрійський також можна ділити на більшу кількість округів, – каже заступник керівника секретаріату Центральної виборчої комісії Олександр Кришко.

Чи вплине на голосування коронавірус?

– Як розвиватимуться події, пов’язані з коронавірусом – ніхто не знає. Поки що ми готуємось до виборів, спільно з Міністерством охорони здоров’я, головним санітарним лікарем країни розробляємо протокол – як мають працювати дільниці, комісії, якою площею мають бути приміщення для їхньої роботи, як проходитиме день виборів… обговорюємо усі нюанси. Треба закупити санітайзери, рукавички, маски, – зазначає Олександр Кришко.

Як змінити місце голосування для участі у місцевих виборах?

– У першу чергу – це плюс для внутрішньо переміщених громадян країни. Вони зможуть проголосувати за місцем проживання, а не реєстрації. Для зміни виборчої адреси Центральна виборча комісія запустила електронний сервіс на сторінці Держреєстру виборців. Для цього потрібно подати заяву через особистий кабінет виборця, дізнатися виборчу дільницю і зробити волевиявлення у день виборів, – пояснив заступник керівника секретаріату Центральної виборчої комісії Олександр Кришко.

1057810579

текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук, decentralization.gov.ua
інфографіка: АМУ та ОПОРА

e-max.it: your social media marketing partner