Два місяці без транспорту: на Кіровоградщині відновили рух автобусів у межах області

, КП

10376Майже всю весну Кіровоградщина жила без громадського транспорту. З 18 березня зупинилася залізниця і перестали курсувати приміські автобуси. В обласному центрі працював лише комунальний транспорт із суворими обмеженнями. Це внесло найбільші корективи у буденне життя жителів області. Кропивничани звикли до черг на зупинках, щоб сісти в тролейбус чи автобус, а жителі сіл не могли діста­тися ні обласного, ні районних центрів. Нині Кіровоградщина оживає після суворого карантину. Наприкінці травня роботу транспорту відновили: спочатку запустили міські маршрутки, поступово один за одним відновлюють графік приміські та міжміські автобуси, з 1 червня частково відновить рух залізничний транспорт.

Кабінет міністрів послабив карантин із 22 травня – захворюваність на коронавірус в Україні пішла на спад. Згідно з цим рішенням, у тих регіонах, де епідеміологічні показники відповідають встановленим Міністерством охорони здоров’я критеріям, дозволили відновити роботу громадського транспорту. Зокрема у регіоні має бути не більше 12 нових випадків захворювання на коронавірус на сто тисяч населення, не менше 12 тестувань на сто тисяч населення і в лікарнях має бути наповненість ліжкомісць не більше 50%. У кожній області рішення про відновлення руху громадського транспорту затверджує комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На Кіровоградщині таке рішення ухвалили минулої п’ятниці.

У межах області вже можна їздити

– Обласна комісія дозволила приміські і міжміські автобуси. Перевізники мають забезпечити дотримання карантинних заходів – у салоні транспорту може буде лише та кількість пасажирів, яка дорівнює кількості сидячих місць, усі мають бути у масках – і члени екіпажу, і пасажири, необхідно проводити дезінфекцію транспорту і вимірювати температуру персоналу. Деякі перевізники, які не можуть забезпечити цього, не виїхали на маршрути. Дозвіл на відновлення автобусних перевезень в області переглядатимуть кожні сім днів до завершення карантину. В разі порушення правил або погіршення ситуації з коронавірусом, ухвалюватимуть інше рішення, – каже начальник обласного управління інфраструктури Володимир Дмитренко.

Поступово відновлять регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення в межах міста та області. Загалом на Кіровоградщині почнуть функціонувати 91 міський маршрут безпосередньо у Кропивницькому, 169 приміських маршрутів і 129 міжміських внутрішньообласних.

22 травня в області запрацювали лише кілька рейсів. Станом на 26 травня їхня кількість зросла до 90%.

– Із десяток рейсів поїхали у п’ятницю. Більшість маршрутів почали працювати вже з понеділка. Приміські – близько 90% і десь 80% внутрішньообласних маршрутів. Але пасажирів мало, автобуси не заповнені навіть на половину. Якщо пасажирів немає – рейс скасовують. Буває, що автобус не повернувся з району, бо не було кого везти, відповідно, цього рейсу не буде й у зворотному напрямку, – каже генеральний директор підприємства «К-Автотранс», у підпорядкуванні якого автостанції області, Людмила Расенко.

– Возимо по кілька людей. А автобус розрахований на 23 па­­сажири. Але поки працюємо. Дотримуємося всіх вимог – маски, дезінфекція. Проїзд не здорожчав, – додає водій автобуса «Кропивницький-Світловодськ» Василь.

Дотримуються карантинних заходів і на автовокзалах.

– Вхід у приміщення тільки у масках, дезінфекцію проводять, біля кас стоять дезінфектори, розмітка безпечної відстані є, в автобуси пасажирів пускають тільки у масках, водії також у засобах захисту, – каже Людмила Расенко.

Відновлення руху транспорту жителі області чекали давно.

– Мої батьки живуть у селі Аджамка Кропивницького району. Раз у два тижні разом із чоловіком зазвичай їздили до них автобусом, машини власної не маємо. Обов’язково – допомогти посадити город, посапати. Вони вже літнього віку і їм важко. За останні кілька місяців через карантин у батьків були лише двічі – на Великдень і на позаминулих вихідних. Село недалеко від Кропивницького, але наймати машину ледь не на кожні вихідні – дорого, врахо­­вуючи цей же карантин, економимо гроші. Тепер, думаю, їздитиму частіше, – каже Олена.

Міжобласні рейси

Поїхати з Кіровоградщини в іншу область поки що не дозволено.

– Ми домовилися, що це буде на початку червня, як тільки епідеміологічна ситуація дозволить це зробити. Наголошую, лише за умов, що в усіх областях епідеміо­­логічна ситуація буде сприятлива. При цьому можливі локальні обмеження, рішення щодо яких прийматимуться спільно з місцевою владою, щоб не експортувати вірус по всій країні. Це і є модель адаптивного карантину, – зазначив 20 травня під час засідання Уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

10378Залізниця

27 травня Укрзалізниця відновила роботу кас на вокзалах. Проте у Кропивницькому рішення про їхнє відкриття прийматимуть 29 травня.

Із 1 червня планують відновити залізничні пасажирські перевезення. Міністр інфраструктури Владислав Криклій запевнив, що першими поїдуть приміські електрички, далі – поїзди далекого сполучення: швидкісні експреси та нічні поїзди. Потяги курсуватимуть передусім на південь, де епідеміологічна ситуація нескладна і де «чекає море», сказав міністр.

Утім уже зараз через онлайн-сервіси можна придбати квитки. Підвищувати ціни на них поки не планують.

Продаж квитків відкрили на 14 потягів (ті, які йдуть через Кіровоградщину, виділені жирним):

• №721/722 та №726/725 Київ-Харків
• №763/764 Київ-Одеса
• №711/712 Київ-Костянтинівка
• №740/739 Київ-Кривий Ріг
• №8/7 Одеса-Харків
• №20/19 Лисичанськ-Київ
• №53/54 Дніпро-Одеса
• №63/64 Харків-Київ
• №105/106 Київ-Одеса
• №791/792 Київ-Кременчук
• №81/82 Харків-Новоолексіївка
• №125/126 Київ-Костянтинівка
• №10/9 Київ-Маріуполь

Під час усіх видів перевезень пасажири і перевізники мають дотримуватися вимог – масочний режим, вимірювання температури працівників, постійна дезінфекція транспорту.

Контролюватиме виконання правил карантину поліція. Штра­­фи за порушення правил перевезення під час карантину складатимуть від 17 тисяч гривень – для водіїв, від 34 до 170 тисяч гривень – для посадових осіб підприємств-перевізників.

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner