Скільки коштуватиме новорічна «шуба» й «олів’є»?

,

10027Менше двох тижнів лишається до святкування Нового року, а в магазинах і на ринках все більше спостерігається ажіотаж. Люди купують подарунки, продукти, аби свято зустріти за українською традицією – за щедрим столом і з гарним настроєм. «КП» вийшла в люди і дослідила, скільки доведеться викласти з гаманців, аби на столах були традиційні «шуба» і «олів’є», а рідні отримали подарунки.

Новорічний стіл є однією з головних складових святкування Нового року. Фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» підрахували, в середньому вартість новорічного столу у 2020 році для української сім’ї з чотирьох осіб здорожчає на 5,6% і складе понад 1620 гривень.

Для складання кошторису взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для української сім’ї: салати, м’ясні і рибні страви, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої. Наприклад, салат «Олів’є» обійдеться в 140 гривень. Це на 7,9% більше, ніж при святкуванні Нового 2019 року. Найдорожчим інгредієнтом цього салату, як завжди, буде ковбаса, яка вартуватиме в середньому майже
60 гривень за пів кіло.

Варто згадати і про «Оселедець під шубою». Він трохи дешевший – 120,22 гривні. Це всього на 1,6% дорожче у порівнянні з минулим роком. Тільки філе оселедця потягне на пів сотні.

Деякі овочі у цьому році побили цінові рекорди, порівняно з минулим. Картопля нині коштує 13-18 гривень за кілограм, буряк, цибуля – 8 гривень, морква – 12, капуста – 7 гривень. Звісно ж, який Новий рік без мандаринів. Ці соковиті фрукти нині коштують 26-30 гривень за кіло, приблизно стільки ж просять і за банани. На новорічному столі обов’язково має стояти шампанське, пляшка якого в середньому обійдеться в 100 гривень.

Про подарунки для дітей і дорослих можна говорити багато, бо тут пропозицій – на будь-яку кишеню. Можна обійтися сувенірами за пів сотні гривень, а можна викласти й кілька тисяч, залежно від того, скільки не шкода для коханих і дорогих людей.

Ялинка – це те, без чого неможливо уявити новорічні свята, особливо, коли в родині є малі діти. Адже саме під нею здійснюються мрії мільйонів малюків. Прикрашання ялинки усією родиною є традицією в багатьох українських сім’ях.

За даними обласного управління лісового та мисливського господарства, ялинкові ярмарки стартували з 19 грудня. Ціна головного дерева цієї зими майже не змінилася порівняно з минулим роком. Ялина звичайна висотою 1-1,5 метра коштуватиме 120 гривень, а якщо закортить деревце вище, доведеться заплатити на 30 гривень дорожче. Ціна на штучну ялинку коливається від сотні до 600 гривень залежно від розміру.

Не менше, ніж святкові наїдки, хвилює українців і погода. Чи порадує вона морозцем і снігом, чи доведеться місити багнюку на свята? За прогнозом народного синоптика Леоніда Горбаня, очікуємо два періоди сильних снігопадів: з 22 по 24 та з 27 по 29 грудня. Сніг лежатиме до Нового року, стовпчики термометрів вночі показуватимуть не більше 4-6 градусів морозу. Чи справдиться цей прогноз, побачимо вже незабаром.

– Для нашої родини Новий рік – свято важливе, бо маємо двох дітей-підлітків. Тому треба, щоб і на столі було смачно, і подарунки під ялинку покласти. До свята готуюся заздалегідь, тож деякі подарунки вже купила, на кожен витратила приблизно по 500 гривень. З продуктів поки купила тільки банку червоної ікри, а решту купуватиму перед святом. Передбачаю, що святковий стіл обійдеться не менше, як у три тисячі гривень. Грошей не шкодую, з чоловіком обоє заробляємо, а хочеться, щоб дітям було справжнє свято, – каже кропивничанка Валентина.

Не розкошує на святковий стіл пенсіонерка Раїса Василівна. Каже, головною стравою на столі буде холодець.

– Дозволила собі купити тільки курку і свинячу ратичку. Витратила на це більше двохсот гривень. Зварю холодець хоч раз на рік і це буде мені святкова страва. Більше на свою пенсію не можу дозволити, – ділиться літня жінка.

– Ми не обмежуємо витрати на Новий рік. Дітям купуємо все, що вони хочуть, подарунки, солодощі, фрукти. Можемо собі дозволити, – хвалиться підприємець із Кропивницького Дмитро.

В ході дослідження «КП» прийшла до висновку, скільки б не витратили ви на святковий стіл – чи кілька сотень, чи кілька тисяч, хай він принесе радість усім, а Новий рік – миру і достатку!

 

текст: Дмитро Андрієнко

фото: ілюстрація

e-max.it: your social media marketing partner