«КП» організувала спецоперацію, щоб упіймати псевдоАТОвця, який видурював у людей гроші (ОНОВЛЕНО)

, Олена Сідорова

00516Редакція газети «Кіровоградська правда» спільно з поліцією вдруге затримала Даниїла Зарецького (насправді ім’я та прізвище за паспортом інші, хоча співзвучні) зі Смоліного Маловисківського району, який видавав себе за АТОвця і видурював у людей гроші. Сталося це в середу, 6 вересня. Перше затримання відбулося спільно з колегами з «Народного слова» і бійцями третього окремого полку спецпризначення у понеділок, 4 вересня.

До спецоперації «КП» готувалася майже тиждень – у рамках журналістського розслідування створила благодійний фонд «Світло».

– Від імені фонду спілкувалися­ з ним починаючи з минулого четверга. Цей аферист мав прийти ще у вівторок. Правоохоронці влаштували засідку, однак він не з’явився. Прийшов наступного дня, – розповідає директор «КП» Олена Данилишин. – Цікаво, що наші працівники спостерігали за тим, як він підходив до бізнес-центру, де знаходиться редакція. Покурив надворі, подумав і пішов геть. Ми вже вирішили, що мабуть нічого не вийде. Однак, за якийсь час таки повернувся і піднявся до офісу.

У вигаданому «КП» фонді чоловік укотре став розповідати вражаючу історію про важке перебування в АТО, про контузію, про те, як лікувався у госпіталях, як йому важко жити на світі і як на нього полюють правоохоронці, бо він нібито колишній полонений, а йому чіпляють ярлик «сепаратиста»…

– Він знову плутався у свідченнях. Розказував, що пройшов Іловайський котел, був у полоні… Ще в понеділок, коли бійці третього полку уточнили, в яку хвилю воював, сказав: «У четверту…». Іловайськ був значно раніше. І таких неспівпадінь у розповідях – чимало. Це ми з’ясували, перевіряючи його слова. І чим глибше «копали», тим більше розуміли, що маємо справу з шахраєм, – говорить редактор, журналіст-розслідувач «КП» Олена Сідорова.

Заповнивши бланк на отримання допомоги, яку благодійний фонд обіцяв надати лише після верифікації даних, псевдоАТОвець натякнув, що незайвими були б живі гроші, адже немає за що купити навіть харчі. «КП» виділила йому 200 гривень. У цей момент шахрая і затримав опер­уповноважений кримінальної поліції міського відділу, майор Ігор Шарій. Саме він підтримав ініціа­тиву «КП» упіймати зловмисника «на гарячому».

Правоохоронець повідомив, на той момент слідство встановило вже два факти отримання підо­зрюваним коштів – від журналістів «Народного слова» і «Нової газети».

– Коли до нас звернулася «Кіровоградська правда», – коментує Ігор Шарій, – ми вирішили підтримати газету. Спланували, як усе відбуватиметься. Після першого затримання, підозрюваний особливо не розкаявся у скоєному. Після другого – вочевидь зрозумів, у яку халепу втрапив.

Поліцейські порушили кримінальне провадження за фактом шахрайства. Наразі слідство проводить усі можливі заходи для спрямування матеріалів кримінального провадження до суду та притягнення зловмисника до відповідальності.

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner